Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 37χρονος Πακιστανός
Στη φυλακή οδηγήθηκε ο 37χρονος Πακιστανός

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος Πακιστανός, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην υπόθεση με τις ηλεκτρονικές απάτες και το άδειασμα τραπεζικών λογαριασμών πολλών ατόμων με λεία δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει μετά από έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας και τις καταγγελίες που υπήρξαν για την εξαπάτηση και την  ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων από λογαριασμούς πολιτών σε όλη τη χώρα.

Πέντε και πλέον ανυποψίαστοι πολίτες έχασαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικά σχεδόν 120.000 ευρώ σε Αθήνα, Πειραιά, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη.

Οι μεταφορές χρημάτων γίνονταν από τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων θυμάτων, που ζουν εκτός Κρήτης, προς τους λογαριασμούς των μελών της πολυμελούς σπείρας, με πέντε εξ αυτών να μένουν και να δραστηριοποιούνται στον νομό Ηρακλείου και δύο εξ αυτών να είναι Έλληνες με καταγωγή από την Κρήτη.

Πώς φέρονται να δρούσαν

Τα μέλη της σπείρας φέρονται, σύμφωνα με την αστυνομία, να αποκτούσαν πρόσβαση στο e-banking των θυμάτων και στη συνέχεια πραγματοποιούσαν μεταφορές χρηματικών ποσών από λογαριασμούς των θυμάτων σε δικούς τους αλλά και σε εταιρείες που διαχειρίζονταν.

Μέλη της οργάνωσης φέρονται να πήγαιναν σε υποκαταστήματα εταιρειών που πωλούν κινητά και κάρτες sim και με πλαστά έγραφα και δικαιολογητικά, εξαπατώντας και τα εν λόγω καταστήματα, να αντικαθιστούσαν τις κάρτες sim των θυμάτων τους με νέες αλλά κρατώντας τον ίδιο αριθμό.

Πρόκειται για μέθοδο που διεθνώς ονομάζεται «Sim swapping»

Τις νέες κάρτες τις ενεργοποιούσαν πολύ γρήγορα, έτσι έκαναν εν αγνοία των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών μεταφορές χρηματικών ποσών καθώς ο κωδικός μιας χρήσης, ο γνωστός ως OTP, αποστέλλονταν πλέον στους δράστες! Mε αυτόν τον τρόπο δηλαδή προσπερνούσαν και την ασφαλιστική δικλείδα των τραπεζών! Σύμφωνα με πληροφορίες τα περίπου 14 μέλη της σπείρας φέρονται να ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2020.