Προχωρά η πολεοδομική μελέτη Αμμουδάρας

Αλλάζει πρόσωπο η Αμμουδάρα, με την ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης την οποία υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης. Η μελέτη περιλαμβάνει την Πολεοδομική Ενότητα της Αμμουδάρας, με όρια από τον βορά το Κρητικό πέλαγος, από τον νότο την λεωφόρο Α. Παπανδρέου, ανατολικά τον Ξηροπόταμο στα σύνορα με τον Δήμο Ηρακλείου και δυτικά τον Αλμυρό ποταμό.  Με την ανάθεση της μελέτης θα ενταχθεί στο σχέδιο πόλης μια έκταση 960 στρ. η οποία γνώρισε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, μέσα στη δεκαετία του ΄80 χωρίς όμως να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί δραματικά το φυσικό περιβάλλον μέσα από την αυθαίρετη δόμηση, που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Έτσι σήμερα στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις που ασφυκτιούν λόγω της γενικότερης υποβάθμισης του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά, αφού η περιοχή στερείται βασικών υποδομών και έργων.

Η μελέτη αυτή αναμένεται να δώσει το «φιλί της ζωής»  σε μια περιοχή εξαιρετικά προικισμένη σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον της, αλλά δραματικά υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη σε επίπεδο έργων και υποδομών. Με την υλοποίηση της μελέτης, προβλέπεται να δημιουργηθούν κάθετοι δρόμοι που θα ενώνουν την κεντρική λεωφόρο με την παραλία, κοινόχρηστοι χώροι, χώροι πρασίνου…. Αντικείμενο της μελέτης είναι η κτηματογραφική αποτύπωση, οι γεωλογικές έρευνες, η περιβαλλοντική και η πολεοδομική μελέτη της περιοχής.

Τη σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας, αρχικού προϋπολογισμού 668.753,53 ευρώ, υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι  «μια ακόμη πολεοδομική μελέτη, ξεκινάει στην περιοχή μας, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή και δίνοντας λύση σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι γνωστή η σπουδαιότητα κάθε πολεοδομικής μελέτης και είμαι πραγματικά υπερήφανος που πλέον το Μαλεβίζι έχει δρομολογήσει με μια σειρά μελετών, τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Γι’ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα». Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δράκος Μαρής, καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου.