ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΡΕΥΝΑ Κλείνει ο δρόμος για να εκριζωθεί το «φονικό πεύκο»

Φως στις αθέατες αιτίες της πτώσης του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας που στέρησε τόσο άδικα τη ζωή από τον 50χρονο Π.Μητρέλο στις 18 Αυγούστου, αναμένεται να δώσει η εκρίζωσή του, που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου από 08:30 έως 14:00.

Με τη χρήση του τεχνικού εξοπλισμού του Δήμου Ηρακλείου οι πραγματογνώμονες που έχει ορίσει η αστυνομία θα αφαιρέσουν όλο το ριζικό σύστημα του δέντρου, από όπου αναμένεται να  αποκαλυφθεί  ποια είναι η αιτία που οδήγησε στη μοιραία πτώση, με αποτέλεσμα από τη μια στιγμή στην άλλη να συμβεί το αδιανόητο και να χάσει τη ζωή του ένας συμπολίτης μας.

Για το σκοπό αυτό, όπως εξηγεί η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού, το τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας, από τη συμβολή της με την οδό Καποδιστρίου, έως τη συμβολή της με οδό Χρυσοστόμου, θα παραμείνει κλειστό από τις 08:30 το πρωί  έως τις 14:00 το μεσημέρι και η εκτροπή της κυκλοφορίας θα γίνεται μέσω της οδού Καποδιστρίου και της λεωφόρου Κνωσσού.

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΡΕΥΝΑ Κλείνει ο δρόμος για να εκριζωθεί το «φονικό πεύκο»
Τα σενάρια της πτώσης

Από τον πρώτο μακροσκοπικό έλεγχο, αναμένεται να φανούν  τα πρώτα στοιχεία που οδήγησαν το δέντρο στην πτώση, μετά την οποία αποκαλύφθηκε μια τεράστια μυκητολογική ασθένεια, που μένει να διαπιστωθεί το πώς προκλήθηκε.

Ένα πιθανό σενάριο που εικάζεται αφορά στο ενδεχόμενο να έγινε πριν από κάποιο διάστημα μια κοπή στο δέντρο, η οποία άνοιξε δίοδο για την είσοδο μικροβίων που αναπτύχθηκαν, με αποτέλεσμα να εξασθενίσει το ριζικό σύστημά του. Ένα ακόμα σενάριο είναι  να έγινε μια κοπή η οποία έπληξε το ριζικό του σύστημα με τρόπο τέτοιο ώστε να απωλέσει την ισορροπία του με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πτώση.

Ένα τρίτο σενάριο που διατυπώνεται είναι να διαμορφώθηκαν στο ευρύτερο περιβάλλον του δέντρου συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξης μυκήτων οι οποίοι και έπληξαν το ριζικό του σύστημα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση.

Σε κάθε περίπτωση η εκρίζωση του πεύκου αναμένεται να αποκαλύψει τη μοιραία διαδρομή της πτώσης του, η οποία δεν χαρτογραφήθηκε και ούτε ανατάχθηκε  εγκαίρως με αποτέλεσμα να συμβεί το ασύλληπτο και ένας συμπολίτης μας να πέσει νεκρός.

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα της διευρυμένης επιτροπής για το αστικό πράσινο, στο στόχαστρο της οποίας έχει  μπει η αποτίμηση της επικινδυνότητας άλλων 30-40 δέντρων της πόλης που έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία πρασίνου, ώστε να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για το πώς θα αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η κ. Ευγενία Στυλιανού,  η επιτροπή θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για τα δέντρα που φαίνεται να  παρουσιάζουν άμεση επικινδυνότητα και θα έχουν ελεγχθεί εντωμεταξύ από την Υπηρεσία Πρασίνου, σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.  Ακολούθως το τελικό πόρισμα με τις προτεινόμενες λύσεις θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα όμως εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας πιθανότατα ένα  ερευνητικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, την εκπόνηση μιας ευρύτερης μελέτης για όλα τα δέντρα και συνολικά το αστικό πράσινο του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καταρτιστεί «δενδρολόγιο» το οποίο θα αποτελέσει κι έναν πλήρη οδικό χάρτη των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοτών και ταυτόχρονα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στην πόλη.