Πριν τις 11 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το νέο δειγματοληπτικό έλεγχο που έχει προγραμματίσει ομάδα εργασίας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που καταγράφει με μεγάλη επιστημονική επιμέλεια όλη την έκταση των βλαβών και των ανοικτών πληγών, που εμφανίζει σήμερα ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά.
Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν νέοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπουν σκάμματα στους υπόγειους χώρους του ναού, και μέσα στο Ιερό για να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η υγρασία.
Παράλληλα, θα ληφθούν δείγματα (καρότα) και από τις κεντρικές κολόνες του ναού, τα οποία θα αναλυθούν.. Η επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν περιορίζεται στην αναζήτηση της διαδρομής που αναπτύσσεται η υγρασία που εντοπίζεται στα νότια τμήματα του ναού, αλλά γίνεται ένας ουσιαστικότερος έλεγχος στα δομικά στοιχεία του μνημείου που αφορούν στη στάθμη των θεμελίων των εσωτερικών κιόνων.
Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού πατέρας Εμμανουήλ Σταυρουλάκης, η ερευνητική διαδικασία γίνεται συγκροτημένα με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικά μέσων, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν όχι μόνο οι φθορές που αντιμετωπίζει το μνημείο στη συνεχή αναμέτρηση του με το χρόνο, αλλά και για να εντοπιστούν τα εν γένει προβλήματα της κατασκευής του. Έτσι το βάθος της ερευνητικής αυτής αναζήτησης οδηγεί στον τρόπο που δομήθηκε το σημαντικό αυτό μνημείο που φέρει τη σφραγίδα του εξαίρετου πρακτικού αρχιτέκτονα Αθ. Μούση.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού πατέρας Εμμανουήλ Σταυρουλάκης, που έδειξε υποδειγματική επιμονή και κατέβαλε μεγάλο αγώνα για να αρχίσει αυτό το σημαντικό έργο της στατικής ενίσχυσης και της αποκατάστασης του μνημείου, έχοντας μελετήσει σε βάθος την ιστορία του, τονίζει δεικτικά ότι «το θαύμα του Αγίου Μηνά είναι ο Ναός …» θέλοντας να υπογραμμίσει όχι μόνο την αξία του ως σπουδαίο αρχιτεκτόνημα, αλλά και τις απερίγραπτες κατασκευαστικές δυσκολίες που ξεπεράστηκαν στη διαδικασία της ανέγερσης του.
Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1862. Η ανοικοδόμηση του σταμάτησε στη διάρκεια της επανάστασης του 1866 και συνεχίστηκε το 1883 και μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1895.
Ο προϊστάμενος του ναού, «εάν κάποιος αντικρύσει τις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστεί ο ναός, εάν δει τα καμπαναριά εύκολα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δέος της κατασκευής του. Είναι βέβαιο ότι θα αναρωτηθεί πώς κατάφεραν οι μάστορες της εποχής να ανεβάσουν σε τέτοια ύψη τις πέτρες στα καμπαναριά… Μάλιστα οι πέτρες του ναού συγκεντρώθηκαν από δύο διαφορετικά νταμάρια και συγκεκριμένα από την Πυργού και το Τσαλικάκι… Ήταν ένας πραγματικός άθλος».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών εργασιών μελέτης του ναού, πρόκειται να γίνει μια ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει αναλυτική παρουσίαση όλου του ερευνητικού έργου που έχει γίνει, σε σχέση με τα προβλήματα που εμφανίζει, τις προτάσεις για τη μεθοδολογία διαχείρισης του που συνδέονται άρρηκτα με τον τρόπο κατασκευής του μνημείου.