To ένα μετά το άλλο κλείνουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που σε ένα σημαντικό ποσοστό έχουν περάσει στα χέρια μεγάλων εταιρειών.
Ήδη στον νομό Ηρακλείου, οι εταιρίες έχουν τον έλεγχο των μισών πρατηρίων υγρών καυσίμων, κάποια από τα οποία τα λειτουργούν αυτόνομα, ενώ κάποια άλλα έχουν κρατήσει στο σχήμα τους πρώην ιδιοκτήτες, που πλέον εργάζονται ως υπάλληλοι σε αυτά. Οι προσπάθειες που γίνονται από πλευράς τοπικών πρατηριούχων για να διατηρήσουν αυτά τα ποσοστά και να μη «γείρει η πλάστιγγα» είναι πρωτοφανείς, με τις πιέσεις που υπάρχουν να είναι ανηλεείς.
Ο λόγος της υφιστάμενης κατάστασης, σχετίζεται τόσο με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει κάποιοι επιχειρηματίες, όσο όμως και με τις, παράλογες αρκετές φορές απαιτήσεις του Κράτους προς τους πρατηριούχους, οι οποίες τους επιβαρύνουν με πρόσθετα έξοδα, ευθύνες και δυσεπίλυτα προβλήματα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως πάνω από το 80% του κόστους στην τιμή των καυσίμων επιστρέφει στο κράτος με τη μορφή φόρων, ενώ από το 20% που απομένει, το καθαρό κέρδος των πρατηριούχων, για το οποίο και φορολογούνται, πέφτει σε μονοψήφια νούμερα.
Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες που γίνονται τοπικά για συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα και για αναχαίτηση των επιθετικών πολιτικών και των υψηλότατων φορολογιών, είναι καθημερινές, με κάποιους όμως επιχειρηματίες να μην τα καταφέρνουν. Ήδη ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων νομού Ηρακλείου έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα προς την Πανελλήνια-Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων, ενημερώνοντας αναλυτικά για τα θέματα που υπάρχουν, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και για την ανάγκη παρέμβασης του Κράτους, είτε με νομοθετικό έργο, είτε με μείωση της φορολογίας, είτε με διευκόλυνση ως προς την διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών.
Την ίδια στιγμή, οι πρατηριούχοι βρίσκονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την απόκτηση ενός διακριτικού σήματος, που θα διαχωρίζει τα τοπικά πρατήρια από τα πρατήρια των εταιρειών, ώστε να είναι απόλυτα γνωστό στους καταναλωτές, ποιοι επιχειρηματίες ζουν και εργάζονται στην Κρήτη. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η κοινή στρατηγική ως προς την αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων, αλλά και η οργάνωση δράσεων για συγκράτηση τιμών και χάραξη πολιτικών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
«Ως Σύνδεσμος Πρατηριούχων θέλουμε να βρισκόμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία, αφού μέσα σε αυτή την κοινωνία, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε κι εμείς» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λυκούργος Σαμόλης για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, να υιοθετήσουμε δράσεις και να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή».