Πράσινο φως για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους

Το πράσινο φως για την αποκατάσταση του πιο πληγωμένου και ευάλωτου τμήματος του ενετικού τείχους, που δεν είναι άλλο από το παραλιακό, έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, που αναμένεται να υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Ηρακλείου για τον σκοπό αυτό.

Όπως είναι γνωστό, η Λότζια επικαιροποίησε τη μελέτη αποκατάστασης του σημαντικού αυτού τμήματος του εμβληματικού ενετικού μνημείου και ξεκίνησε έναν μακρύ δρόμο εγκρίσεων προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο να προχωρήσει. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γ.Αναστασάκη επιτέλους τα νέα είναι καλά και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο για να προχωρήσει η ανάθεση του έργου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του παράκτιου τείχους αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα της στατικής αποκατάστασης αλλά και στερέωσης του Μνημείου στο τμήμα αυτό. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων στατικών και άλλων που παρουσιάζει το παράκτιο τείχος έτσι ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί με το σύνολο της οχύρωσης ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης του Ηρακλείου.

Η θέση της δημοτικής Αρχής είναι ότι τα ενετικά τείχη που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το  μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος στα 1.950 μ., είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την πόλη του Ηρακλείου που οφείλει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει την προστασία και να διασφαλίσει την ανάδειξη τους. Οραματικά, θα πρέπει να φανταστούμε τα τείχη συνολικά ως ένα νέο σύστημα δημόσιων χώρων  που θα αποτελέσει τον κορμό ανάπλασης και  ανάπτυξης της πόλης.

Πράσινο φως για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους
Οι πληγές του παραθαλάσσιου τείχους

Όπως προκύπτει από την επίσημη τεχνική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, σε όλο το παραλιακό τείχος υπάρχουν υποσκαφές, χρωματικές αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επένδυσης του  τείχους,  τοπικές καταρρεύσεις λιθεπενδύσεως σε περιοχές όπου το τείχος είναι απροστάτευτο από τη δράση του κυματισμού σε μεγάλη έκταση. Επίσης υπάρχει επιφανειακή φθορά πέτρας, από τα κύματα, αποδιοργάνωση κονιάματος τοιχοποιίας, υπάρχουν ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις οι οποίες δημιουργούν μαύρους λεκέδες στο τείχος, τριγωνικής μορφής.

Επίσης διαπιστώθηκε κατάρρευση στέψης τείχους στο τμήμα από την πύλη Δερματά, έως τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα,  ενώ υπάρχουν ρωγμές μεγάλου εύρους (περίπου 5.00 cm) και ρωγμές αποκολλήσεως. Από την τομή που έχει γίνει στον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, για διάνοιξη της παραλιακής οδού, διακρίνεται σε απόσταση περίπου 10μ. από το κύριο τείχος και δεύτερο τείχος πάχους περίπου 2.00μ.