ΒΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης
Ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης

Ενώ προχωρούν οι συμπληρωματικές μελέτες που είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν για να ωριμάσει η δημοπράτηση του μεγάλου έργου «Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη», οι οδηγίες που έχει πάρει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης από τη Γενική Διεύθυνση Υπουργείου Υποδομών είναι να «τρέξουν» μελετητικά δύο ακόμα σημαντικά έργα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο από αυτά είναι το  «Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζί» και το δεύτερο είναι «Γέφυρα Φρουτζί – Καβούσι». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) κ. Γιώργος Αγαπάκης, ο οποίος αξιολογεί ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι το έργο «Άγιος Νικόλαος–Νεάπολη», θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα άλλα δύο έργα θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ένα από τα πολύ σημαντικά έργα της  ανατολικής Κρήτης είναι αυτό που αφορά το τμήμα «Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος» όπου η μελέτη οδοποιίας είχε εκπονηθεί από το παρελθόν και παράλληλα είχαν εξασφαλιστεί και οι περιβαλλοντικοί όροι για την υλοποίησή του.

Όμως για να κλείσει πλήρως η ωριμότητά του και να μπορεί να περάσει σε στάδιο δημοπράτησης, θα πρέπει να  ολοκληρωθεί ένα σύνολο συμπληρωματικών μελετών που αφορούν τα γεωτεχνικά και στατικά στοιχεία του έργου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση εκπόνησης.

Όπως προκύπτει η Γενική Διεύθυνση Υπουργείου Υποδομών έχει δώσει οδηγίες μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι συμπληρωματικές μελέτες των άλλων δύο σημαντικών έργων που προωθούνται και αφορούν  το «Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζί» και το δεύτερο είναι «Γέφυρα Φρουτζί – Καβούσι» ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η δημοπράτησή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη, και τα δύο αυτά έργα είναι μελετητικά σε καλό επίπεδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες σε γεωτεχνικές και στατικές μελέτες, ώστε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό στάδιο ωρίμασνης.  Όπως είναι γνωστό, η  προσπάθεια για την προώθηση των σημαντικών αυτών έργων είχε ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι από τον ΟΑΚ, όταν κατέθεσε μια συγκροτημένη πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών  για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η πρόταση του Οργανισμού ουσιαστικά προωθούσε μία νέα γενιά συγκοινωνιακών έργων που έχουν ένα ικανοποιητικό μελετητικό υπόβαθρο για να προωθηθούν και με μικρές ίσως μελετητικές προσθήκες και συμπληρώσεις, μπορεί να τρέξει η διαδικασία της δημοπράτησής τους.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέσα από τα έργα αυτά να δημιουργηθεί το αναπτυξιακό υπόβαθρο που χρόνια διεκδικεί ο τόπος προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των συγκοινωνιακών υποδομών. Πρόκειται για έργα που «κουμπώνουν» με τον ΒΟΑΚ και δίνουν διέξοδο σε σύγχρονες συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού.