Μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα της ετοιμορροπίας και των σοβαρών στατικών προβλημάτων που εμφανίζουν κτίσματα του ιστορικού ιστού βρέθηκαν τα τεχνικά συνεργεία που υλοποιούν έργα ανάπλασης για τη διαμόρφωση των πολιτιστικών διαδρομών στις οδούς Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού.
Οι πτώσεις τμημάτων των παλαιών και ασυντήρητων κτισμάτων, του ιστορικού ιστού, έχουν προβληματίσει την Τεχνική Υπηρεσία που ζητά την παρέμβαση της Πολεοδομίας προκειμένου να γίνει ένα νέο ξεκαθάρισμα στα εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π», η υπηρεσία συντονίζει την εξέλιξη των εργασιών στο ιστορικό αυτό τμήμα της παλιάς πόλης. «Δύο είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Το ένα είναι οι ετοιμορροπίες, που είναι σημαντικό να ελεγχθούν από την Πολεοδομία, και το άλλο είναι η στενότητα του χώρου. Ως προς το δεύτερο, αυτό το οποίο ζητάμε από την Πολεοδομία είναι να δούμε ποια τμήματα ακινήτων έχουν απαλλοτριωθεί, ποια έχουν εισπράξει αποζημιώσεις ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές εργασίες και να μπορεί να διανοιχθεί και να δοθεί σε κοινή χρήση».
Όπως είναι γνωστό το μεγάλο εργοτάξιο που αναπτύσσεται στην περιοχή του Λάκκου αφορά στη διαμόρφωση των πολιτιστικών διαδρομών στις οδούς Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού, όπου έχει γίνει αποξήλωση του οδοστρώματος.
Το συγκεκριμένο πλέγμα δρόμων που πρόκειται να αναπλαστεί είναι χαρακτηριστικοί δρόμοι του ιστορικού ιστού, μικρού πλάτους με ήπια ή σε κάποιες περιπτώσεις ελάχιστη κυκλοφορία (κατά βάση πεζών), που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά κτήρια και τα οικιστικά σύνολα της περιοχής μαρτυρούν την ιστορική εξέλιξη της παλιάς πόλης του Ηρακλείου.
Όπως είναι γνωστό, οι δρόμοι αυτοί όπως και όλοι οι θύλακες του ιστορικού κέντρου, βρίσκονται σε μια κατάσταση θλιβερής υποβάθμισης, αφού δεν έχουν ούτε τον στοιχειώδη αστικό εξοπλισμό για την ασφαλή κίνηση των πεζών.
Με την παρέμβαση ανάπλασης που δρομολογείται κεντρικός στόχος είναι να μετατραπούν οι παραπάνω δρόμοι σε βασικούς άξονες σύνδεσης (κυρίως για τους πεζούς) του κέντρου της πόλης με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, τους πολιτιστικούς χώρους των τειχών, τον τάφο Καζαντζάκη και τις διαδρομές περιπάτου και αναψυχής της τάφρου και των τειχών.
Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται η αναβαθμισμένη αισθητικά και λειτουργικά σύνδεση των οδεύσεων περιμετρικά του Πολιτιστικού Κέντρου με τα τείχη αλλά και το κέντρο της πόλης μέσα από το δίκτυο των πεζοδρομήσεων που πρόκειται να διαμορφωθεί.
Η μεγαλύτερη σε μήκος οδός είναι η Γιαννίκου, που αριθμεί 317 μ. και πλάτος που κυμαίνεται από 2 έως 7,80 μέτρα. Αντίστοιχα η οδός Βικέλα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δρόμος στην περιοχή, με μήκος περίπου 150 μέτρα, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 2,50 έως 4,00 μέτρα.
Τέλος η οδός Ρωμανού έχει μήκος 133 μέτρα και πλάτος από 1,50 έως 2,20μ. και εξαιτίας του μικρού της πλάτους είναι αδύνατη η διέλευση αυτοκινήτων. Η στοχευμένη αυτή παρέμβαση γύρω από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο αναμένεται να αλλάξει όψη και να αναβαθμίσει μια ιστορική περιοχή της πόλης η οποία θα συνδεθεί λειτουργικά και αισθητικά με τη λεωφόρο Πλαστήρα.