Πού πήγε ο Μάκης Βορίδης ψάχνοντας χώρο για κράτηση και καταγραφή μεταναστών στο Ηράκλειο
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη

Η αυξημένη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές προς τη νότια Κρήτη και η ανάγκη για άμεση εξεύρεση κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής μεταναστών αποτέλεσαν τον κεντρικό λόγο της επίσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, χθες στο Ηράκλειο.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη κινητικότητα με συνεχείς αφίξεις μεταναστών στις ακτές του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στις τοπικές αρχές, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στελέχη του Λιμενικού και του Πεζικού, καθώς και την γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Όπως ανέφερε, η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η πρακτική της πρώτης καταγραφής στο λιμάνι του Ηρακλείου προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του και δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες. Τόνισε πως στόχος είναι να βρεθεί άμεσα ένας νέος, κλειστός χώρος, στον οποίο οι μετανάστες θα κρατούνται για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, όπου θα συνεχίζεται η διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο παθητικά και γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του ίδιου και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, προκειμένου να προωθηθεί συμφωνία με την τοπική Κυβέρνηση για την αποτροπή και τον έλεγχο των ροών από το έδαφός της.

Όπως είπε, αν και το πρόβλημα ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο, λόγω της μείωσης των ροών στο Αιγαίο και της αναζήτησης νέων διόδων από τους διακινητές, η πίεση που δέχεται η Κρήτη δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αναφορικά με τις τοποθεσίες που εξετάζονται για την προσωρινή εγκατάσταση, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα επιθεωρήσει συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, τόσο ο υπουργός όσο και τοπικοί παράγοντες επισκέφθηκαν αρχικά το στρατόπεδο “Μπετεινάκη” στην περιοχή του Καρτερού, αλλά και το πρώην στρατόπεδο “Πλευράκη-Ζωγραφάκη”, στο Καστέλλι.

Το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη

Ένας χώρος έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τους δύο χώρους υπάρχουν θετικές εισηγήσεις, καθώς οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές δεν είναι πάρα πολλές και η πολιτεία φαίνεται να θέλει να προλάβει την τουριστική σεζόν.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις προσωρινού χαρακτήρα, με αυστηρά περιορισμένη πρόσβαση και διοικητική κράτηση, ώστε να διασφαλίζεται η τάξη και η ασφάλεια της περιοχής. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν εξετάζεται σε αυτή τη φάση η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, αλλά αποκλειστικά η μεταφορά της διαδικασίας πρώτης καταγραφής εκτός λιμανιού.

Το στρατόπεδο Μπετεινάκη

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον υπουργό εποικοδομητική και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα πληροί τις προδιαγραφές για μια ασφαλή και αξιοπρεπή προσωρινή φιλοξενία. Τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης δεν διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις, αλλά υποστηρίζει εδώ και τρία χρόνια τη δημιουργία μικρών δομών, με σεβασμό τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί.

Το φαινόμενο των αυξημένων μεταναστευτικών αφίξεων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με συνεχείς εντοπισμούς πλοιαρίων στα νότια παράλια της Κρήτης, σε περιοχές όπως η Βιάννος, τα Αστερούσια, ο Τσούτσουρας και φυσικά η Γαύδος, εντείνοντας την ανάγκη για έναν πιο συντονισμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό.