Με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα εργάζονται για ένα πενιχρό μεροκάματο σε έναν κλάδο που «ανθεί».
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έχει υποβάλει αναφορά – αίτημα στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου, για την πραγματοποίηση ελέγχου σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εφαρμόζουν και εδώ και περίπου ένα μήνα κανένας έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η υπηρεσία δηλώνει αδυναμία προγραμματισμού του ελέγχου, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού και μεγάλου φόρτου εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.
Το σωματείο αναφέρει πως «η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Εργασίας – “εργοδοσίας”, οι οποίοι κοροϊδεύουν για δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα, επαναφορά των ΣΣΕ, ενώ στην πράξη, όπως και οι προηγούμενοι, κάνουν πλάτες και τα στραβά μάτια στη μεγαλοεργοδοσία, για να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, με κίνδυνο ακόμα και της σωματικής τους ακεραιότητας, για ένα ξεροκόμματο».
Οι εργαζόμενοι ζητούν αμέσως, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, με βάση την αναφορά που έχουν καταθέσει έγκαιρα, άμεσα την πραγματοποίηση ελέγχου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους εργαζομένους.
Ακόμα, ζητούν να δρομολογήσει αμέσως την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην Επιθεώρηση Εργασίας για να κάνει τη δουλειά της, να προχωρήσει στην επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, με βάση την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ μετά από παρέμβαση εκατοντάδων σωματείων, που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
“Σαφάρι” στα νησιά
Συνολικά 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πραγματοποίησαν επιθεωρητές και ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα, συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας.
Επιπλέον, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και έως τις 15 Σεπτέμβριου, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική» επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, την Κυριακή 15 Ιουλίου, ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησαν πανελλαδικά 510 ελέγχους, επιβάλλοντας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ.
Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ενώ υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.