Τα περιοριστικά μέτρα στην Κρήτη

Οι Κρητικοί έβαλαν πλάτη και κατάφεραν να αντιστρέψουν την εικόνα όσο αφορά στην πορεία της πανδημίας στο νησί.

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στα Χανιά από τις 25 Αυγούστου και στο Ηράκλειο από την 1η Σεπτεμβρίου φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς αφού τα νέα κρούσματα την τελευταία βδομάδα είναι ελάχιστα ως και μηδενικά για κάποια 24ωρα. Χθες μάλιστα είχαμε μόνο ένα.

Όπως είναι γνωστό, ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητά την άρση των περιοριστικών μέτρων τόσο σε Ηράκλειο όσο και σε Χανιά με στόχο την τόνωση του τουρισμού δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα ισχύουν ως και την ερχόμενη Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ο περιφερειάρχης αναφέρει στην επιστολή του ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα πτήσεων προς την Κρήτη για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, γεγονός που συνεπάγεται ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές για την επιμήκυνση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, αναφέρει στην «Π» πως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη, στα Χανιά τα κρούσματα είναι μηδενικά τις τελευταίες δέκα ημέρες ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το Ηράκλειο.

Αυτό που ζητάει η περιφέρεια είναι να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων για να ανακάμψει η οικονομία του νησιού, αφού το Ηράκλειο και τα Χανιά συμπαρασύρουν το Λασίθι και το Ρέθυμνο σε μια αρνητική πορεία.

Πέρα από τον τουρισμό, πλήγμα έχουν δεχτεί πολλοί τομείς της οικονομίας, κάτι που επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς σε επαφές που έχουν με την περιφέρεια.

Ο κ. Βαμβακάς τονίζει πως ακόμα και αν ικανοποιηθεί το αίτημα της περιφέρειας, η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχίσει, η τήρηση μέτρων υγιεινής είναι το όπλο μας απέναντι στην πανδημία.

Στη… ΜΕΘ η οικονομία

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει στην «Π» πως ανάλογη επιστολή είχε σταλεί από την Ομοσπονδία πριν από 15 μέρες. Αίτημα των επιχειρηματιών είναι τα μέτρα να αρθούν, αφού η επιδημιολογική εικόνα του νησιού το επιτρέπει.

Ο κ. Λεκάκης σημειώνει πως το νέο τοπικό lock down δε συνοδεύτηκε με λήψη οικονομικών μέτρων για τους επιχειρηματίες για να βοηθηθεί η αγορά.

«Δεν είμαστε ούτε γιατροί ούτε επιδημιολόγοι αλλά στην οικονομία πάμε από το κακό στο χειρότερο», αναφέρει και προβλέπει πως ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.

Χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από τον τουρισμό, όπου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η τοπική οικονομία. Ο κ. Λεκάκης σημειώνει πως πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση για να κρατηθεί όρθια η αγορά, να μην καταρρεύσει.

Μπαλώματα και ατομική ευθύνη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, για το αίτημα του περιφερειάρχη, τονίζει τα εξής

«Χωρίς να έχει ξεσηκωθεί για να ζητά από την κυβέρνηση άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, 15μελή τμήματα στα σχολεία, μέτρα ασφάλειας σε χώρους εργασίας και επιβίωσης των εργαζομένων, ο περιφερειάρχης ζητά από τον πρωθυπουργό την άρση των περιοριστικών μέτρων σε Χανιά και Ηράκλειο!

Περιοριστικά μέτρα που δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει τη αγανάκτηση εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, που χάνουν τις δουλειές τους, χωρίς καμιά αποζημίωση και κρατική προστασία.

Η «ευαισθησία» για τις αεροπορικές εταιρείες, τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους είναι προκλητική.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η τοπική κρατική διοίκηση (περιφέρεια και δήμοι) δεν αξιοποίησαν τόσους μήνες από την αρχή της πανδημίας για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κρατικής προστασίας των εργαζομένων παντού, αλλά περιορίστηκαν σε μπαλώματα και την προβολή της «ατομικής» ευθύνης.

Βρήκαν ευκαιρία για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον ρόλο που παίζει ο καθένας.»