μετακινήσεις την περίοδο της καραντίνας

Ξεπέρασαν τις τέσσερις χιλιάδες οι βεβαιώσεις από την αστυνομία για άσκοπες μετακινήσεις, την περίοδο που χρειάστηκε να μείνουμε στα σπίτια μας.

Συνολικά σε όλη την Κρήτη και μόνο από την ΕΛ.ΑΣ. από την πρώτη μέρα της καραντίνας μέχρι και χθες βεβαιώθηκαν 4.242 παραβάσεις-πρόστιμα των 150 ευρώ. Οι περισσότερες βεβαιώθηκαν στον νομό Ηρακλείου (1.668), ακολουθούν τα Χανιά (1.143), το Λασίθι (523), ο νομός Ρεθύμνου (479) και ο ΒΟΑΚ (429).

Στα πρόστιμα ύψους 300 ευρώ είχαμε για το ίδιο διάστημα  20 παραβάσεις στο Ηράκλειο, έξι στο Λασίθι, δύο στα Χανιά, καμία στο Ρέθυμνο και 14 στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Από χθες τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν είναι ύψους 150 ευρω και αφορούν σε άσκοπες μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Διδάγματα»

Περισσότερο από ένα μήνα κράτησε η καραντίνα και πλέον από χθες είμαστε προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουμε στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή βιαίως διαμορφώθηκε. Μείναμε στα σπίτια μας, κυκλοφορούσαμε με χαρτιά και sms, φορούσαμε μάσκες και γάντια και κρατούσαμε αποστάσεις ασφαλείας. Τις ημέρες αυτές διδαχθήκαμε πολλά, τα οποία καλούμαστε να υλοποιήσουμε σήμερα.

Τα κάναμε όμως όλα αυτά; Προσέξαμε για την προσωπική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των γύρω μας; Κυκλοφορούσαμε και είχαμε λόγο να κυκλοφορούμε ή περιφερόμασταν πολλές φορές αδικαιολόγητα;

Τι διαπίστωσαν  τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκονταν στους δρόμους και έλεγχαν την κατάσταση; Η «Π» απευθύνθηκε σε αστυνομικούς που υπηρετούν τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα και τους ζήτησε να μεταφέρουν τη δική τους εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη τις εβδομάδες του περιορισμού μας.

Στο Ηράκλειο οι αστυνομικοί δυσκολεύτηκαν  όπως λένε, για την τήρηση των μέτρων αρχικά στις λαϊκές αγορές. Αυτό όμως ήταν για τις πρώτες ημέρες. Αστυνομικός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μέρα με τη μέρα ακόμα και στις λαϊκές αγορές που υπάρχει συνωστισμός υπήρχε σταδιακή βελτίωση στην τήρηση των μέτρων. Όλο και περισσότεροι ήταν αυτοί που έβαζαν μάσκες και γάντια, ενώ προσπαθούσαν να τηρούν και αποστάσεις ο ένας από τον άλλο».

Μία δεύτερη δυσκολία που υπήρξε ήταν οι συγκεντρώσεις εφήβων σε αυλές σχολείων ή έξω από αυτά. «Υπήρξαν περιπτώσεις που κληθήκαμε γιατί είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από δέκα άτομα σε ένα σχολείο. Υπήρξε παρέμβαση μας και κόπηκαν και πρόστιμα. Σε αυτές τις ηλικίες υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν συμμορφωνόταν με τα μέτρα των ημερών».

Επίσης, η αστυνομία κλήθηκε να αντιμετωπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες σήμανε συναγερμός και ήταν fake news. Αξιωματικός αναφέρει ότι πολλές φορές υπήρξε διασπορά ψευδών ειδήσεων από αναρτήσεις πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μας τηλεφωνούσαν γιατί είδαν μια ανάρτηση που έγραφε πως ειχαν συγκεντρωθεί πολλά άτομα κάπου. Πηγαίναμε για έλεγχο και δεν βρίσκαμε κάτι. Αυτό συνέβη αρκετές φορές».

Στο Ηράκλειο υπήρχε όμως και ο έλεγχος εκείνων που έρχονταν στο νησί και έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα. Αυτό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ήταν ότι στην πλειονότητα τους οι άνθρωποι αυτοί έμεναν στις οικίες τους. «Ελέγχαμε, για παράδειγμα, πληρώματα αεροσκαφών που ήρθαν για λίγες ώρες να βάλουν καύσιμα και οι άνθρωποι αυτοι έπρεπε να ξεκουραστουν δυο με τρεις ώρες πριν συνεχίσουν.

Στο ξενοδοχείο που διέμεναν γινόταν διαρκώς έλεγχος και δεν υπήρχε πρόβλημα κανένα. Το ίδιο ίσχυε και για άτομα που ήρθαν για άλλους επαγγελματικούς λόγους. Όπως για παράδειγμα οι οδηγοί νταλικών. Σπάνια υπήρξαν άτομα που έσπασαν την καραντίνα και τους βεβαιώθηκε πρόστιμο».

Άλλος αστυνομικός που υπηρετεί στο Ηράκλειο μάς είπε ότι δυσκολία υπήρξε στους ελέγχους, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν είχαν δικαιολογητικά. «Σε μια κοινωνία όπως αυτή του Ηρακλείου είναι πιθανό να ξέρεις το άτομο που θα ελέγξεις. Την πρώτη φορά η συνείδησή σου, σου επιβάλλει να δείξεις μια ανοχή, μετά όμως όχι. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι πολλοί πολίτες δεν είχαν μαζί τους ούτε κάποιο έγγραφο, ούτε είχαν στείλει μήνυμα στο κινητό τους. Ίσως και να τα είχαν ξεχάσει».

Στην ενδοχώρα αστυνομικοί αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα, το οποίο υπήρχε και στο Ηράκλειο, αλλά δεν ήταν τόσο έντονο όσο στην ύπαιθρο. Ήταν οι μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις.

«Είχαμε καθημερινά καταγγελίες ότι έξω από τις τράπεζες και κυρίως οι ηλικιωμένοι δεν ήταν σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλο. Πηγαίναμε καθημερινά για να τους μιλήσουμε και να τους «αραιώσουμε», όμως την επόμενη ημέρα είχαμε και πάλι τα ίδια. Ειδικά όταν ήταν να πληρωθεί η σύνταξη, λες και ήταν συνεννοημένοι και πηγαίναν την ίδια ώρα».

Ιδιαίτερη δυσκολία υπήρξε και στους ελέγχους που γίνονταν σε αλλοδαπούς. «Ελάχιστοι ήταν αυτοί που δεν είχαν βεβαιώσεις μετακίνησης, όμως υπήρχε δυσκολία να μιλήσεις και να καταλάβεις τι θέλει να σου πει κάποιος που δεν μιλάει ελληνικά» τόνισε αστυνομική πηγή.

Οι νέοι έλεγχοι

Σε ανοικτούς χώρους άθλησης όπου παρατηρούνταν μαζική προσέλευση κόσμου αλλά και σε καταστήματα ακόμα και εκκλησίες εάν αυτό καταγγελθεί στρέφει το ενδιαφέρον της η ΕΛ.ΑΣ το διάστημα αυτό με τα νέα δεδομένα. Οι ελεγχοι θα αφορούν στη χρήση μάσκας προστασίας, στην τήρηση αποστάσεων κοκ. Ο έλεγχος πάντως όπως σχεδιάζεται θα είναι δύσκολα υλοποιήσιμος, όπως τονίζουν αστυνομικοί.