Πώς βρέθηκε η έμπειρη στις καταρριχήσεις Κάλλια Μηλιαρά στο κενό
Η Κάλλια Μηλιαρά ήταν έμπειρη στις καταρριχήσεις
Η Κάλλια Μηλιαρά ήταν έμπειρη στις καταρριχήσεις και είχε επισκεφθεί φαράγγια και εκτός Κρήτης (φωτο Γιάννης Μπρομιράκης)

Το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια αστοχία στο σύστημα ασφάλειας κατάβασης και  συγκεκριμένα στη διαδικασία «αρματώματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εξετάζουν μεταξύ άλλων οι Αρχές που διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή της στο φαράγγι του Αμπά η 31χρονη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά. Εξετάζεται δηλαδή αν κατά τη διαδικασία κατάβασης χρησιμοποιήθηκε από λάθος το σχοινί ανάκλησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίτερα είχε προκύψει κάποιο πρόβλημα με το σχοινί, φέρεται να είχε μπερδέψει κάπου. Η Κάλλια προθυμοποιήθηκε να ανέβει εκείνη να ξεκαθαρίσει την κατάστα- ση.  Ανέβηκε, ξεμπέρδεψε το σχοινί και κατά την κατάβαση προκλήθηκε το δυστύχημα.

Η άτυχη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά
Η άτυχη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά

Οι φίλοι και συνοδοιπόροι της που βρίσκονταν κάτω φέρονται να είπαν στους διασώστες  ότι άκουσαν να φωνάζει «πέφτω, πέφτω».

Οι άνδρες  της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης που συμμετείχαν στην εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση  ανάσυρσης της σορού της άτυχης κοπέλας φέρεται να έχουν καταλήξει σε κάποιο πρώτο συμπέρασμα για το πώς φθάσαμε στην τραγωδία (εστιάζουν στο σχοινί κατάβασης-ανάκλησης), ωστόσο επισήμως την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται να διαβιβαστούν στην ΕΛΑΣ οι φωτογραφίες που τράβηξε το κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ από τον τόπο του δυστυχήματος (συμπεριλαμβανομένων όλων των ευρημάτων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε), ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι επίσημες  καταθέσεις των δύο έμπειρων συνοδοιπόρων της αδικοχαμένης Κάλλιας, οι οποίοι ήταν μαζί της στην καταρρίχηση και δυστυχώς την είδαν να χάνεται μπροστά στα μάτια τους.

Άνθρωποι που γνώριζαν την Κάλλια επιμένουν ότι η 31χρονη ήταν αρκετά έμπειρη στο rappel σε φαράγγια εντός αλλά και εκτός Κρήτης. Ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι χάθηκε τόσο άδικα και προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά.

Σήμερα η κηδεία της αγαπητής νηπιαγωγού

Η άτυχη νηπιαγωγός Κάλλια Μηλιαρά
Στις 11 το πρωί στο Σκαλάνι το τελευταίο “αντίο” στην Κάλλια Μηλιαρά

Ανείπωτος είναι ο πόνος για την οικογένεια της άτυχης νηπιαγωγού που θρηνεί για τον πρόωρο και βίαιο χαμό της.

Απαρηγόρητοι οι γονείς, συντετριμμένη η αδερφή της, η οποία ζει στο εξωτερικό στο πλαίσιο των σπουδών της και ταξίδεψε εκτάκτως στο Ηράκλειο, συγκλονισμένοι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, οι οποίοι θα αποχαιρετήσουν το χαμογελαστό κορίτσι με τα γαλαζοπράσινα μάτια σήμερα στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο Σκαλάνι.

Η Κάλλια, η οποία ήταν μία εξαίρετη νηπιαγωγός (οι μικροί μαθητές και οι γονείς τη λάτρευαν και έπιναν νερό στο όνομα της), αγαπούσε τις φυσιολατρικές εξορμήσεις και είχε πάθος για τις καταρριχήσεις φαραγγιών με σχοινιά.

Ήταν κάτι που τη γέμιζε με χαρά και ενέργεια, την έκανε να αισθάνεται δυνατή.

Έκανε αυτό που πραγματικά της άρεσε.

Συλλυπητήρια

Συλλυπητήριο ψήφισμα εξέδωσε ο σύλλογος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος που αναφέρει: «Δυστυχώς η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε με τον πιο ευχάριστο τρόπο, καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου θρηνεί για τον χαμό της συναδέλφισσας Κάλλιας Μηλιαρά, που εργαζόταν σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Η άτυχη νηπιαγωγός άφησε την τελευταία της πνοή στο φαράγγι του Αμπά στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος» εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους λοιπούς συγγενείς».

 

Ο άθλος  των ανδρών  της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης

ΕΜΑΚ

Σχεδόν έξι ώρες διήρκεσε η εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση ανάβασης των ανδρών της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης που μετέφεραν τη σορό της άτυχης Κάλλιας.

Μία σχεδόν κάθετη ανάβαση με σχοινιά, υπό αντίξοες συνθήκες, μέσα στο σκοτάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες η 31χρονη έπεσε από ύψος περίπου 70 μέτρων.

Βρισκόταν στο τρίτο επίπεδο κατάβασης. Ο καταρράκτης του Αμπά έχει συνολικό ύψος 145 μέτρων και η κατάβαση του δεν είναι ενιαία. Χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία επίπεδα.

Αρχικώς υπήρξε η σκέψη μεταφοράς της σορού προς τα κάτω, δηλαδή προς τις Τρεις Εκκλησίες, όμως το πέρασμα είναι μακρύ και έτσι επέλεξαν την ανάποδη κατεύθυνση, δηλαδή την ανάβαση με σχοινιά. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στην ομάδα υποστήριξης για κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε μέλος του κλιμακίου.

Η διαδικασία της ανάσυρσης ήταν δύσκολη και για τον λόγο ότι σε κάποια σημεία το έδαφος ήταν σαθρό με αποτέλεσμα να αποκολλούνται πέτρες που έπεφταν σχεδόν στα κεφάλια εκείνων που ακολουθούσαν. Μάλιστα μέλος της ομάδας της ΕΜΑΚ τραυματίστηκε από πέτρα που τον χτύπησε στο μάτι.

Παρά την κόπωση και τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας συνέχισαν απτόητοι. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε γύρω στη 1 χθες τα ξημερώματα.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης έχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε τέτοια θέματα, έχουν συμμετάσχει σε εκπαιδεύσεις στη Γαλλία (αλλά και πρόσφατα στην Αυστρία όπου εκπαιδεύτηκαν σε επιχειρήσεις με ελικόπτερο) και  έχουν λάβει πιστοποίηση που τους δίνει το δικαίωμα εκπαίδευσης άλλων ατόμων. Είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη ομάδα, σε επίπεδο Ελλάδος και αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της έφθασαν σε αυτό το σημείο από δική τους πρωτοβουλία και επιμονή.