Πως το Ηράκλειο κέρδισε το στοίχημα «κράνος» και «ζώνη ασφαλείας» – Τα τσουχτερά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ (Video)
Πως το Ηράκλειο κέρδισε το στοίχημα «κράνος» και «ζώνη ασφαλείας» – Τα τσουχτερά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ (Video)

Εκστρατεία «Μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους» έχουν ξεκινήσει οι άνδρες της Τροχαίας στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο τη σταδιακή και καθολική συμμόρφωση των χρηστών δικύκλων.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια, εντάσσεται στο πλαίσιο ενός στοχευμένου σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που καλύπτει το σύνολο των αναβατών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων και ενοικιαζόμενων οχημάτων .

Ο Διοικητής Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει στην «Π» για τον σχεδιασμό της τροχαίας και τα αυστηρά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ.


Ο Διοικητής Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης

Επίσης αναφέρθηκε στο στοίχημα που κατάφεραν να κερδίσουν οι άνδρες της Τροχαίας Ηρακλείου και να πείσουν τους Ηρακλείωτες να φορέσουν κράνος και ζώνη ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουν την ίδια τους τη ζωή.

Πως το Ηράκλειο κέρδισε το στοίχημα

Στο Ηράκλειο σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία, οι οδηγοί δικύκλων φορούν το κράνος τους σε ποσοστό 95%, ενώ οι οδηγοί αυτοκίνητων και οι συνεπιβάτες αυτών σε ποσοστό 80% με 85%.

Τα ποσοστά αυτά μάλιστα, καταγράφονται πριν την εφαρμογή του νέου κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Οι αισιοδοξία όλων και του διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιου Καρακούδη είναι ότι με την αυστηριοποίηση των μέτρων τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

«Στόχος είναι να μην υπάρχει κανένας οδηγός στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την επικράτεια που να μη φοράει το προστατευτικό του κράνος. Οι παραβάσεις κινούνται σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία, η χρήση του προστατευτικού κράνους στην πόλη του Ηρακλείου ξεπερνά το 95% ενώ η χρήση ζώνης φτάνει το 80%μ και 85%. Πολύ υψηλά ποσοστά που αποτυπώνονται και στα τροχαία δυστυχήματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Με το προηγούμενο μέτρο του ΚΟΚ όπου τη δεύτερη φορά που ο οδηγός δεν φορούσε το κράνος είχε αφαίρεση διπλώματος, είχαμε καταφέρει να συνετίσουμε τους οδηγούς.

Πολύ μεγάλη επιτυχία των ανδρών του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας το αποδέχτηκαν.

Με τον νέο ΚΟΚ και τις νέες ποινές πραγματικά η θέση μας θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη εάν τα ποσοστά ήταν μικρότερα. Θα αναγκαζόμασταν να βεβαιώνουμε πρόστιμα, με υπέρογκα ποσά και πιστέψτε μας δεν το θέλουμε αυτό»,
δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Π» ο κ. Καρακούδης.

Αυστηρές ποινές και μηδενική ανοχή

Αυστηρές ποινές και μηδενική ανοχή χαρακτηρίζει τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων που διαχρονικά συνδέονται με μεγάλο αριθμό ατυχημάτων, με αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται ως πολύ επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται κλιμακωτού χαρακτήρα ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες συνέπειες σε υπότροπους, οι οποίοι επαναλαμβάνουν σοβαρά παραπτώματα, ενώ υπάρχουν και πρόνοιες για αυξημένες κυρώσεις στην περίπτωση που ο παραβάτης εμπλακεί σε ατύχημα.

Όπως αναφέρει ο Διοιητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης, καθημερινά γίνεται χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων του Οδικού Δικτύου. «Στα σημεία αυτά κάνουμε συνέχεια ελέγχους με σκοπό τον συνετισμό των οδηγών. εν θέλουμε ούτε να τιμωρήσουμε όυτε να τον εξοντώσουμε με τσουχτερά πρόστιμα και ποινές. Σκοπός μας είναι να τηρείται ο ΚΟΚ και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας, το πολυτιμότερο μας ΑΓΑΘΟ!»

Το νέο ποινολόγιο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Σχετικά με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η οποία υπολογίζεται πως σχετίζεται με το 25% των θανάτων στην άσφαλτο στην Ελλάδα το 2024, ο ΚΟΚ προβλέπει τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη (0,25–0,40 g/l), προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Στη δεύτερη (0,40–0,60 g/l), το πρόστιμο ανεβαίνει στα 700 ευρώ και το δίπλωμα αφαιρείται για 90 ημέρες, με υποχρεωτική ακινητοποίηση του οχήματος. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται στα 1.000 ευρώ και 180 ημέρες στέρησης, ενώ στη δεύτερη υποτροπή επιβάλλεται 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για έναν χρόνο.

Η τρίτη κατηγορία επήρειας (άνω του 0,60 g/l), τιμωρείται από την πρώτη παράβαση με 1.200 ευρώ και 6μηνη αφαίρεση διπλώματος. Είναι πλημμεληματική παράβαση και ο οδηγός συλλαμβάνεται, σχηματίζεται δικογραφία και ο οδηγός οδηγείται στο αυτόφωρο.

Μη χρήση ζώνης ή κράνους: Βαριές ποινές για οδηγούς και συνεπιβάτες

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας καθιστά τη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας αυστηρά υποχρεωτική, με ενιαίο σύστημα ποινών τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους συνεπιβάτες. Η μη χρήση ζώνης ή προστατευτικού κράνους, καθώς και η μεταφορά παιδιών χωρίς τα απαιτούμενα συστήματα συγκράτησης, τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, οι ποινές αυξάνονται: 1.000 ευρώ πρόστιμο και έξι μήνες χωρίς δίπλωμα στη δεύτερη φορά, ενώ στην τρίτη υποτροπή προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και στέρηση άδειας για έναν χρόνο.

Συνεπιβάτης χωρίς κράνος: Για πρώτη φορά «την πληρώνει» και ο οδηγός

Ειδικά για τους αναβάτες δικύκλων, η μη χρήση κράνους από τον συνεπιβάτη επιβαρύνει και τον οδηγό, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος φοράει κράνος και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι έως αφαίρεση διπλώματος 5 ετών!

Ποινικός κώδικας: Έως και ισόβια για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συνδέεται άμεσα με τον Ποινικό Κώδικα, προβλέποντας βαρύτατες ποινές για οδηγούς που προκαλούν σοβαρά τροχαία. Σε περίπτωση ατυχήματος με βαριά σωματική βλάβη, προβλέπεται κάθειρξη έως 10 έτη. Εάν το τροχαίο οδηγήσει σε θάνατο, η ποινή αυξάνεται και κυμαίνεται από 10 έως 20 χρόνια. Σε περιπτώσεις πολύνεκρων δυστυχημάτων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.