Τέλος στους αστυνομικούς- ταχυδρόμους, ενίσχυση της αστυνόμευσης, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων είναι ικανή να βάλει, εάν υλοποιηθεί, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου αναφορικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σύστημα που υπάρχει για την επίδοση των ποινικών εγγράφων στους πολίτες.
Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αστυνομικών του Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης τονίζει στην «Π» ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εάν γίνει πραγματικότητα θα οδηγήσει την Αστυνομία σε σύγχρονες μεθόδους, επιφέροντας πολλά οφέλη όχι μόνο στους ενστόλους και τους πολίτες, αλλά και στην πιο ορθή και άμεση απονομή της Δικαιοσύνης ,σε ένα βαθμό.
Όπως μάλιστα τονίζει οι υπάρχουσες διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ξεπερασμένες, ενισχύουν τη γραφειοκρατία, κρατούν μάχιμους αστυνομικούς εκτός των πραγματικών τους καθηκόντων και είναι και κοστοβόρες.
Η πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η οποία κοινοποιείται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλα και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ δεν περιγράφει μόνο τα προβλήματα που δημιουργεί η μέχρι σήμερα διαδικασία, που ακολουθείται, αλλά δίνει και προτάσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει μια νέα σύγχρονη διαδικασία επίδοσης αυτών των εγγράφων.
Είναι χαρακτηριστικό όπως λέει ο ίδιος ότι σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπως αυτό του Ηρακλείου, γι αυτή τη δουλειά χρειάζεται να απασχοληθούν περίπου 10 άτομα. Δέκα δηλαδή αστυνομικοί που θα πρέπει να αναζητήσουν τους πολίτες για να τους δώσουν- εάν τους βρουν- τα έγγραφα που τους αφορούν.
Στον νομό Ηρακλείου, αυτή τη δουλειά την κάνουν σύμφωνα με τον κ. Πικράκη, περίπου 30 άτομα, ενώ είναι εκατοντάδες οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα που έχουν αναλάβει αυτή τη διαδικασία. «Τώρα που είδαμε ότι λόγω του κοροναϊού μπορούν να γίνουν άλματα προόδου, είναι ευκαιρία να υπάρξει κάτι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό γι αυτές τις διαδικασίες.
Μπορεί να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Έτσι, και ο πολίτης θα ενημερώνεται άμεσα και ο αστυνομικός θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, να φροντίζει για την ασφάλεια του κόσμου»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόταση που έκανε η Ένωση περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται σήμερα, τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ γίνεται και ξεχωριστή αναφορά για το πώς μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο η διαδικασία.
Ο κ. Πικράκης αναφέρει επίσης ότι «είναι δυνατόν να υπάρξει και ειδική μέριμνα για ηλικιωμένους που δεν είναι χρήστες της τεχνολογίας»
Στην πρόταση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Εν μέσω επέλασης της πανδημίας πολλοί τομείς της καθημερινότητάς μας έχουν μεταβληθεί και όπως φαίνεται, οι αλλαγές ήρθαν για να μείνουν. Όλοι μας, πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα που προωθεί, μεταξύ άλλων, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω διαδικτύου.
Πάνω σε αυτό το κομμάτι είδαμε να γίνονται αξιομνημόνευτα άλματα και να διορθώνονται παθογένειες χρόνων μέσα σε λίγες μόνο ημέρες προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και την πολιτείας.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων και των διαπροσωπικών επαφών, επιβάλλουν την δημιουργία ψηφιακών μεθόδων κάτι που όλο και περισσότεροι οργανισμοί και φορείς επιταχύνουν προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Σε αυτή την πρόοδο- εξέλιξη η Ελληνική Αστυνομία δεν πρέπει να είναι απούσα καθώς αποτελεί οργανισμό που έχει άρρηκτη σχέση με το κοινό και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Μία παθογένεια, στα όρια του παραλογισμού κάποιες φορές, που απασχολεί δεκαετίες το Σώμα μας και κανένας δεν έχει επιχειρήσει να διορθώσει, είναι οι επιδόσεις ποινικών εγγράφων δικαστηρίων σε πολίτες.
Αρμοδιότητα που έχει μετατοπιστεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Ελληνική Αστυνομία αν και σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας κύριοι υπόχρεοι εφαρμογής της είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ήδη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δρομολογείται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής επίδοσης. Γιατί όχι και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας;
Προτάσεις
-Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση για τις προσωπικές τους υποθέσεις και εκκρεμότητες κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET
-Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ήδη είναι επιφορτισμένοι με το αντικείμενο της σύνταξης , αποστολής, παραλαβής και διεκπεραίωσης των εγγράφων προς επίδοση, αφού εκπαιδευτούν να εξουσιοδοτηθούν με απευθείας πρόσβαση και διαχείριση της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας.
– Επίσης να τους δοθεί πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων των πολιτών και κατ’επέκταση στις διευθύνσεις κατοικίας τους, Α.Φ.Μ. αλλά και στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας E- MAIL που πλέον είναι υποχρεωτικό να δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος.
-Έτσι, ο υπάλληλος θα συμπληρώνει τη σχετική φόρμα, ανάλογα με το έγγραφο που πρέπει να επιδοθεί, αυτόματα ο πολίτης θα λαμβάνει εισερχόμενο μήνυμα στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία όπου θα ενημερώνεται σχετικά και με συνημμένο σύνδεσμο (link) θα ανακατευθύνεται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISNET θα εισέρχεται, ώστε να μπορεί να αναγνώσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο που τον αφορά.
Παράλληλα, ενημέρωση με SMS στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτόματα, όλη η διαδικασία αυτή θα αποτελεί νομότυπη επίδοση του εγγράφου.
-Με νομοθετική ρύθμιση να τροποποιηθεί κατάλληλα το άρθρο 155 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας, ώστε να μην υπάρχουν δικονομικά κωλύματα και ακυρότητες σχετικά με τις ηλεκτρονικές επιδόσεις.