Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες η συμπλήρωση 77 χρόνων από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελλίου Πεδιάδας ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός που έγινε τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιουνίου του 1942, και καθόρισε καταλυτικά την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο φετινός εορτασμός γιορτάστηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καστελλίου σε πανηγυρικό κλίμα.
Δεν θα περάσει ο φασισμός
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα από την Κρήτη, τονίζοντας ότι «δεν θα περάσουν …τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκίστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, τα οποία πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους”.
Μήνυμα προς την Τουρκία
Η ομιλία του κ. Παυλόπουλου είχε και δεύτερο μήνυμα με αποδέκτη και τη γειτονική Τουρκία. Όπως τόνισε με νόημα «η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στη φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του MontegoBay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή.
Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».
Σ΄ αυτά τα χώματα, στα δικά μας χωριά, στις δικές μας γειτονιές χύθηκε αίμα ηρώων
«Για την Περιφέρεια Κρήτης, αυτή η εκδήλωση είναι μια εκπλήρωση χρέους και δικαίωσης των αγωνιστών της Μάχης της Κρήτης, των Κρητικών Αντιστασιακών, των ηρώων που πολέμησαν μεταξύ άλλων και στα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης. Είναι μια προσφορά στη γνώση και στην αποτίμηση της πρόσφατης Ιστορίας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτάκης.
Όπως είπε, «το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Καστελλίου, μας θυμίζει πως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής σ’ αυτά τα χώματα, στα δικά μας χωριά, στις δικές μας γειτονιάς χύθηκε αίμα ηρώων, για να γραφτεί στην παγκόσμια Ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν τον θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, για τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.
Για τον νησί μας ο αγώνας δεν δόθηκε μόνο στα βουνά, στις πλαγιές του Ψηλορείτη, των Λασιθιώτικων και των Λευκών Ορέων. Μεγάλες μάχες δόθηκαν στα αεροδρόμια της Κρήτης. Τα αεροδρόμια που μετατράπηκαν σε πεδία μαχών, που έγιναν σημεία επιχειρησιακών εφαρμογών από δεκάδες Κρητικούς στρατιώτες αλλά και από τους Συμμάχους.
Μια τέτοια ηρωική πράξη αντίστασης διαδραματίστηκε στο Καστέλλι το καλοκαίρι ‘42 με την ανατίναξη του αεροδρομίου, του πρώτου σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη”.
Στην εκδήλωση για τον εορτασμό του ιστορικού σαμποτάζ του αεροδρομίου ο συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ο υπουργός Φώτης Κουβέλης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σπύρος Δανέλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι δήμαρχοι Ζαχαρίας Καλογεράκης, Μανόλης Κοκοσάλης, Παύλος Μπαριτάκης, ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθους κόσμου.
Π. Παυλόπουλος: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση δύναμη μου δίνετε»
Το μεσημέρι της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο Θραψανό όπου του παρατέθηκε γεύμα μετά το τέλος των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη (9-10 Ιουνίου 1942). Ο κ. Παυλόπουλος νωρίτερα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αρχηγού Πεδιάδος και των έξι ανατολικών επαρχιών Αντώνιου Τρυφίτσου και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μινώα Πεδιάδος.
Οι κάτοικοι του Θραψανού υποδέχθηκαν τον κ. Παυλόπουλο στην πλατεία του χωριού με δώρα: κεντητά, πιθάρια και παραδοσιακά προϊόντα. “Του Αβραάμ και του Ισαάκ τα καλά” σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρατήρησε ότι συμπεθέρεψε η Κρήτη με την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του.
“Είμαι συγκινημένος που είμαι εδώ μαζί σας, σε έναν ανοιχτό χώρο, στο κέντρο του χωριού. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτή είναι η Κρήτη. Το χωριό σας έχει ένα μεγάλο συμβολισμό, τους κεραμιστές που φτιάχνουν αυτό που σκέφτονται. Ας προχωράμε όλοι ενωμένοι. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση δύναμη μου δίνετε” τόνισε χαρακτηριστικά.