Ηράκλειο λιμάνι από ψηλά

Την απόσυρση του νέου πολεοδομικού – χωροταξικού νομοσχεδίου ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την ίδια ώρα που η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητά να δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής της κοινωνίας στις αλλαγές που επιφέρει.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ καταγράφηκαν καταιγιστικές αντιδράσεις των στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου ανάμεσα στις οποίες και του προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας της Ένωσης, δήμαρχου Κατερίνης  K. Κουκουδήμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «όσες παρατηρήσεις και σχόλια με σκοπό τη βελτίωση του νομοσχεδίου έγιναν εκ μέρους μας, αγνοήθηκαν οριακά επιδεικτικά.

Έπειτα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις επί του θέματος με τον υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Οικονόμου και τον Γ.Γ. χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος κ. Θύμιο Μπακογιαννη  οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως θα λάμβαναν  σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις μας, είναι τουλάχιστον απογοητευτικό και αποτελεί απαξίωση προς το όργανο της ΚΕΔΕ το γεγονός ότι αγνοήθηκαν συνολικά οι προτάσεις μας.

Την ίδια ώρα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νέου πολεοδομικού-χωροταξικού νομοσχεδίου, το οποίο επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στην ιδιοκτησία εκατοντάδων Κρητικών, φαίνεται ότι έχει διαφορετική προσέγγιση όπως αυτή αποτυπώνεται στην επιστολή που απέστειλε  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα με την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ.κ.  Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη αντίστοιχα ζητείται να δοθεί μεταβατικό στάδιο από δύο έως πέντε έτη προκειμένου να επέλθουν οι όποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν τη δόμηση των ακινήτων.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το μεταβατικό στάδιο κρίνεται απαραίτητο καθώς οι  αλλαγές που θα επέλθουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρουν απότομη αλλαγή όσων ισχύουν μέχρι σήμερα και ένα σημαντικό ποσοστό ακινήτων θα καταστεί μη αξιοποιήσιμο. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το Κτηματολόγιου και οι Δασικοί Χάρτες και έπειτα να ισχύσουν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Τέλος προτείνεται προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους στην προθεσμία για τακτοποίηση των αυθαιρέτων ( Ν. 4495/2017).