Απίστευτες ιστορίες καθημερινής τρέλας καλείται να διαχειριστεί η Πολεοδομία, μέσα από εκατοντάδες εισαγόμενα έγγραφα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε καταγγελίες πολιτών, που ζητούν την εμπλοκή της υπηρεσίας για να ξεκαθαρίσουν τις υποθέσεις τους.
Είναι αμέτρητες οι πολυκατοικίες της πόλης, όπου ο ένας ένοικος «καρφώνει» τον διπλανό του, που μπορεί να είναι και συγγενής του και ζητά την εμπλοκή της υπηρεσίας προκειμένου να πάρει θέση σε διαμάχες που χωρίζουν οικογένειες και διχάζουν γείτονες.
Το 90% αυτών των καταγγελιών θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από ένα πλαίσιο καλύτερης συνεννόησης και μόνο ένα 10% θα έπρεπε να απασχολούν την υπηρεσία, τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η προϊσταμένη της Πολεοδομίας, Μαίρη Φραγκιουδάκη, η οποία σημειώνει ότι μόνο το 2024, η υπηρεσία δέχτηκε 13.273 έγγραφες καταγγελίες και κοινοποιήθηκαν αντίστοιχα 8.329 έγγραφα από τα οποία το 1/5 αντιστοιχεί σε αγωγές.
Όπως περιγράφει, μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2025 τα αντίστοιχα εισερχόμενα έγγραφα των καταγγελιών, φτάνουν τα 2.415.
Απίστευτες «καρφωτές» από τον ένα όροφο στον άλλο
Την επική ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ» θυμίζουν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οι ιστορίες που καλείται να διαχειριστεί η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, που καθημερινά βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά πολιτών που τους διχάζουν, λίγα μέτρα γης, η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, το δικαίωμα πρόσβασης στην ταράτσα, η αποκατάσταση μιας ρηγμάτωσης ενός κτηρίου, ένα ετοιμόρροπο που κινδυνεύει να πέσει.
Τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονται, όπως εξηγεί η κ. Φραγκιουδάκη, η οποία σημειώνει ότι αυτές οι καταγγελίες αναγκαστικά μονοπωλούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας της υπηρεσίας, που καλείται να πάρει θέση και να λύσει προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση οικογενειακής πολυκατοικίας, όπου, για παράδειγμα, ο 4ος όροφος γίνεται δωρεά σε αυτόν που μένει στον τρίτο. Όμως, εκείνος που ζει στον δεύτερο έρχεται σε αντιπαλότητα με τον ένοικο του πάνω ορόφου, γιατί ζητά να έχει προσβασιμότητα στην ταράτσα με κλειδί δικό του, το οποίο ο ιδιοκτήτης του τέταρτου ορόφου δεν θέλει να το παραχωρήσει, επειδή για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να περνά από την περιουσία του.
Μια τέτοια αφορμή, προκάλεσε καταγγελία του ένοικου του δεύτερου ορόφου στον ιδιοκτήτη του τρίτου ορόφου, την οποία καλείται να λύσει η Πολεοδομία, διότι στην καταγγελία αναφέρεται ότι υπάρχουν ρηγματώσεις στο κτήριο που εγείρουν ζητήματα στατικής ασφάλειας. Για μια τέτοια ιστορία, μπορεί να χαθεί 1.5 με 2 ώρες, εάν αυτός που καταγγέλλει έρχεται στην υπηρεσία και ζητά δικαίωση.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή ιδιοκτήτη, ο οποίος άλλαξε τη χρήση του ορόφου στον οποίο διατηρούσε κατάστημα και το μετέτρεψε σε σπίτι, χωρίς να ενημερώσει τους ένοικους της πολυκατοικίας που επίσης κατέφυγαν στην υπηρεσία για να καταγγείλουν το γεγονός καθώς δεν ενημερώθηκε η πολυκατοικία.
Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που προσφεύγουν μαζικά για να προσβάλουν μια οικοδομική άδεια, όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Πολύ συχνές είναι και οι καταγγελίες πολιτών που ζητούν να ελεγχθούν οι γειτονικές τους οικοδομές και μάλιστα, τώρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να συνοδεύονται και από τεχνικές εκθέσεις.
Όπως τονίζει η κυρία Φραγκιουδάκη, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες οι οποίες έχουν «πόδια να σταθούν», οι οποίες αφορούν, για παράδειγμα, ετοιμόρροπα κτίσματα από γείτονες που θέλουν να τα απομακρύνουν. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι καταγγελίες σωστές, με την έννοια ότι πολλές φορές εμπεριέχουν και στοιχεία υπερβολής και πλειοψηφικά οι περισσότερες δεν θα έπρεπε να απασχολούν την υπηρεσία.
Η ίδια σημειώνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση, και ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις που είναι διαχειρίσιμες οι υποθέσεις τους, θα πρέπει να κάνουν και δεύτερες σκέψεις, και να μην εμπλέκουν αβασάνιστα την υπηρεσία.
Επίσης, θα πρέπει να βάζουν στο μυαλό τους ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία, τους οποίους οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν, δεν πρέπει να απασχολούνται με υποθέσεις προσωπικών διενέξεων για «ψύλλου πήδημα», ειδικά σήμερα που είναι υποστελεχωμένη και έχει ευθύνη να ρίξει βάρος στα κρίσιμα ανοικτά πολεοδομικά ζητήματα.