Μέχρι τον υπουργό Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο φαίνεται ότι θα φθάσει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του διοικητή του ΠΑΓΝΗ και των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου που καταγγέλουν τον Γ.Χαλκιαδάκη για εξευτελιστικές, όπως αναφέρουν, συμπεριφορές. Όλα άρχισαν μετά την νόσηση τριών από αυτούς με covid-19, την αναβολή χειρουργείων, αλλά και την προσωπική απόφαση του διοικητή να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια τους για να διαπιστώσει αν όντως είναι άρρωστοι.
Για πρωτοφανή και εξευτελιστική κίνηση που θίγει την αξιοπρέπεια των γιατρών, έκαναν λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Αλέξανδρος Καφετζάκης. Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιαδάκης επιμένει ότι η απόφασή του ήταν σωστή.
Σύμφωνα με τον διοικητή, δεν είχε ενημερωθεί για τις άδειες ,είπε ότι «οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί κάνουν αντιπολίτευση» και υποστήριξε ότι είχε κάθε δικαίωμα να στείλει γιατρό για κατ’ οίκον rapid test και να δώσει εντέλλεσθε για την ανάκληση κανονικών αδειών, προκειμένου να γίνουν 6 χειρουργεία που αναβλήθηκαν . Προειδοποίησε μάλιστα ότι «αυτό δεν θα περάσει έτσι , θα γίνει έρευνα και θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι».
Για το μεγαλύτερο ατόπημα της διοίκησης από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της μέχρι σήμερα έκανε λόγο ο κ. Καφετζάκης τονίζοντας ότι δεν προσβάλει μόνο τους αναισθησιολόγους αλλά ολόκληρο το ιατρικό σώμα. Επιπλέον, έθεσε και θέμα νομιμότητας να σταλεί γιατρός εργασίας για έλεγχο στα σπίτια των γιατρών που αποδεδειγμένα είχαν νοσήσει, είχαν ενημερώσει την σχετική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή την αναξιοπρεπή αντιμετώπιση.
Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για το θέμα που έχει εξοργίσει την ιατρική κοινότητα, συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, ο οποίος τόνισε ότι για την συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης υπάρχει ατομική ευθύνη, αυτή του διοικητή . Είπε ότι θα ζητήσει εγγράφως την θέση του κ. Χαλκιαδάκη και του γιατρού που πήγε στα σπίτια των αναισθησιολόγων, ενώ τόνισε ότι θα ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, που παραπέμπει, όπως ανέφερε, σε άλλες εποχές.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και διευθύντρια της κλινικής Αλεξάνδρα Παπαιωάννου,μια εκ των τριών γιατρών που νόσησαν υπογράμμισε ότι η στάση του διοικητή δημιουργεί ένα κλίμα εκφοβιστικό, τοξικό και εξευτελιστικό και υπό αυτές οι συνθήκες ,καλούνται να εργάζονται καθημερινά οι γιατροί.
Η κ. Παπαιωάννου σε ανοικτή επιστολή προς τα ΜΜΕ , εκ μέρους των Ειδικευμένων και των Ειδικευόμενων Αναισθησιολογίας του ΠαΓΝΗ αναφέρεται αναλυτικά στο χρονικό των γεγονότων σημειώνοντας τα εξής:
«Στις 28 Δεκεμβρίου με εντολή του διοικητή Γ. Χαλκιαδάκη, μετακινήθηκαν ο ιατρός εργασίας και μία επισκέπτρια υγείας του ΠαΓΝΗ, ώστε να πραγματοποιήσουν κατ’οίκον rapid test για ανίχνευση λοίμωξης από κοροναϊό σε 3 νοσούσες με covid 19 αναισθησιολόγους, τη διευθύντρια της Κλινικής και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, την πρόεδρο της Επιτροπής Χειρουργείου και μια ακόμη διευθύντρια ΕΣΥ, ενώ τα θετικά τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες ήταν αναρτημένα στην πλατφόρμα του Υπουργείου.
Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν για «Ιατρική Περίθαλψη» ενώ αναφέρθηκε ρητά και στις τρεις Ιατρούς ότι η εντολή από το διοικητή αφορούσε τη λήψη rapid test.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον γίνεται κατ’ οίκον έλεγχος σε εργαζόμενο που νοσεί και δεν έχει λάβει κατ’ επανάληψη βραχυχρόνιες αναρρωτικές. Η στάση της διοίκησης απλά επιβεβαιώνει την εμπάθειά της στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. Άλλωστε προ έτους, πάλι λόγω ασθένειας αναισθησιολόγου είχε διενεργηθεί ΕΔΕ για τη διακοπή χειρουργικής αίθουσας. Το πόρισμα δεν μου έχει αποδοθεί παρά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο έτος.
Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στάλθηκε ο Ιατρός Εργασίας ο οποίος «δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου» 3850/2010 (Φ.Ε.Κ. 84/τ. Α’/3.6.2010), ενώ στις αρμοδιότητές του δεν αναφέρεται πουθενά η «κατ’ οίκον Ιατρική Περίθαλψη». Αυτά έγιναν επειδή στις 27 Δεκεμβρίου λόγω ασθένειας με covid 19 τριών αναισθησιολόγων λειτούργησαν 5 χειρουργικές αίθουσες και όχι 6.
Και μάλιστα οι δύο από αυτές με περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (2 ασθενείς για διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, μία ασθενής για εμβολισμός ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου) τα οποία απαιτούν τη συνδρομή περισσότερων του ενός αναισθησιολόγων για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ασθενών.
Για την ιστορία, ο εμβολισμός του εγκεφαλικού ανευρύσματος αφορούσε ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ με ρήξη και για μια ακόμη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις επισφάλειες του συστήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα για επείγοντα περιστατικά. Και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητά μας. Δεν αναμέναμε επιβράβευση εκ μέρους της Διοίκησης.
Άλλωστε είναι γνωστή η στάση του Διοικητή του ΠαΓΝΗ να μην αναγνωρίζει την προσφορά των αναισθησιολόγων αλλά να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Τα γεγονότα που συσσωρεύονται απλά επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ που ανέδειξε το θέμα, την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου για τη συμπαράστασή της, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μας και συμπαραστάθηκαν στον εξευτελισμό μας» καταλήγει η ανακοίνωση.