Ποιους ψάχνει η ΕΥΠ στην Κρήτη
Υποθέσεις που απασχόλησαν τις τοπικές υπηρεσίες «ξεκλείδωσαν» τις έρευνες σε κεντρικό επίπεδο

Το μουσουλμανικό στοιχείο, η χωρίς ενημέρωση των αρμοδίων ελληνικών αρχών αφίξεις στο νησί ξένων ηγετικών στελεχών άλλων χωρών, η ελληνική τρομοκρατία με παρουσία στο νησί ακόμα και ατόμων που καταζητούνταν πανελλαδικά, αλλά και οι επενδύσεις «μαμούθ» ακόμα και Ελλήνων επιχειρηματιών, ήταν, είναι και θα είναι, όπως λένε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, μεταξύ των αντικειμένων των υπηρεσιών αυτών και σε τοπικό επίπεδο.

Περιστατικά του παρελθόντος που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας είχαν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας, και μάλιστα από την τοπική διερεύνηση, «ξεκλείδωσαν» κλειδωμένες για καιρό υποθέσεις που οδήγησαν σε λύσεις για περιστατικά με έντονο μυστήριο. Και δεν ήταν μόνο οι υποθέσεις με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο, που μπήκαν το «μικροσκόπιο».

Η παρουσία κινέζικων πολυκαταστημάτων, των γουναράδικων, των ενεχυροδανειστηρίων που ξεφύτρωναν σαν «μανιτάρια» και άλλων επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρχαν εντολές να διερευνηθεί εάν γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή άλλες παράνομες ενέργειες, ακόμα και απαγωγές, είχαν αποτελέσει στόχους μηνών, αν όχι ετών από εξειδικευμένα στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο χειρισμός και οι εκθέσεις που συντάχθηκαν και προωθήθηκαν σε κεντρικό επίπεδο, άνοιξαν το δρόμο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να ακολουθήσουν οι χειρισμοί από άλλες υπηρεσίες, με αμιγώς οικονομικό αντικείμενο.

Ο άσος

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του νησιού που από την έρευνά τους πήραν … Άσο. Πρόκειται για μια τρόπον τινά διάκριση των εκθέσεων που συντάχθηκαν και προωθήθηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα, σε τρεις πολύ σοβαρές υποθέσεις που χειρίζονταν σε τοπικά επίπεδο οι αρμόδιες υπηρεσίες, η έκθεση των στελεχών της, πήρε τον πολυπόθητο Άσο.

Ο Κρητικός με τις διασυνδέσεις στην τρομοκρατία και η γυναίκα «θρύλος»

Κι όμως σε περιοχή της Κρήτης έκανε διακοπές, λόγω και καταγωγής, άτομο με διασυνδέσεις με τρομοκρατική οργάνωση που αν και δεν αναζητούνταν για να συλληφθεί, ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των σχετικών ενημερώσεων. Ο συγκεκριμένος, όπως είχε φανεί από την μυστική έρευνα, είχε δώσει στέγη σε γυναίκα που για τις Διωκτικές Αρχές είχε χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης πρώτης γραμμής.

Η μυστική άφιξη

Υπόθεση μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν και η άφιξη ξένου πολιτικού παράγοντα ισχυρής χώρας, ο οποίος ήρθε σε αεροδρόμιο του νησιού με ιδιωτικό αεροσκάφος και χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό, αφού δεν είχε κατατεθεί ούτε καν σχέδιο πτήσης. Ήταν από τις πιο δύσκολες υποθέσεις, αφού ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγοντας είχε συναντήσεις σε συγκεκριμένο χώρο όπου η είσοδος δεν ήταν εύκολη.

Υπήρξαν συναντήσεις με αλλοδαπούς, το περιεχόμενο των οποίων κλήθηκαν να πληροφορηθούν αρμόδια στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με την μυστική παρουσία ισχυρού πολιτικού παράγοντα χώρας και πάλι του εξωτερικού σε μοναστήρι της Κρήτης. Τότε η ερμηνεία που δόθηκε από την έρευνα που έγινε ήταν ότι οι συναντήσεις είχαν οικονομικό περιεχόμενο και… επενδύσεις.

Οι ξένοι πράκτορες

Από τις υποθέσεις που έκαναν «τζιζ» και χρειαζόταν λεπτός χειρισμός ήταν ο εντοπισμός Τούρκου πράκτορα, κάτι που και στο παρελθόν είχε συμβεί, αλλά και μια υπόθεση με έναν Ρώσο πράκτορα ο οποίος, όπως είχε φανεί, «σουλάτσαρε» για καιρό στο νησί, μέχρι τη στιγμή που εντοπίστηκε και ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται, αλλά δεν ανακοινώνονται. Βέβαια, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές με τις οποίες μιλήσαμε, «η παρουσία στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών στο νησί δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Έχουν γίνει και στο παρελθόν με την παρουσία αλλοδαπού που έβαζε φωτιές στο νησί. Τα πάντα είναι θέμα ενημέρωσης και καλής συνεργασίας, όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα κ.ο.κ.». Μάλιστα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές «είναι γνωστή και η μανία που έχουν στελέχη μυστικής υπηρεσίας συγκεκριμένης χώρας σε παραθαλάσσια περιοχή της Κρήτης και σε συγκεκριμένο υπερπολυτελές κατάλυμα».

Το who is who και των υπαλλήλων σε φαινομενικά αθώες επιχειρήσεις του εξωτερικού είχε αναζητηθεί από στελέχη μυστικών υπηρεσιών της Κρήτης σε παράλληλες έρευνες που γίνονταν με Αστυνομία και ΣΔΟΕ. «Υπήρξαν συμπεράσματα ότι κάποιες επιχειρήσεις στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις ξένων χωρών. Όμως ένα από τα ζητούμενα που ερευνάμε είναι και ο ρόλος αυτών των υπαλλήλων» σχολίασε αρμόδια πηγή. Σημειώνεται ότι από την έρευνα σε χώρους θρησκευτικής λατρείας που αποτελεί πάντα ένα από τα ζητούμενα, οι διενεργούντες την έρευνα διαπίστωσαν στο παρελθόν τον πακτωλό χρημάτων που στέλνονταν από την Κρήτη στην Αθήνα και από εκεί είχε προκύψει η οικονομική ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων.