Ποια φάρμακα είναι «εξαφανισμένα» από τα φαρμακεία -Σε έλλειψη και γενόσημα
Πνευματικά Δικαιώματα Canva

Σε έλλειψη η περιορισμένη διαθεσιμότητα , παραμένουν πολλά σκευάσματα από τα φαρμακεία του Ηρακλείου .

Πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση που ταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς ,κυρίως όμως τους ασθενείς που ακούνε συχνά ότι το φάρμακό τους δεν υπάρχει και πρέπει να περιμένουν για να το ζητήσει και να το παραλάβει το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Κετσιμπάση πρόεδρο του ΣΥΦΑΚ (Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αιγαίου και Κρήτης), ανά εβδομάδα οι ελλείψεις διαφοροποιούνται.

Χαράλαμπος Κετσιμπάσης πρόεδρος του ΣΥΦΑΚ

Για παράδειγμα αυτή την περίοδο είναι σε έλλειψη σκευάσματα για τον διαβήτη τα οποία πολλοί προμηθεύονται για αδυνάτισμα.

Ακόμη,κάποια φάρμακα για την επιληψία, αντιβιοτικά, ινσουλίνες που καλύπτονται από άλλα σκευάσματα, κάποια φάρμακα για την καρδιά, αλλά και αντιψυχωσικά.

Όσον αφορά στα τελευταία, «εξαφανισμένα» από τα συρτάρια των φαρμακείων είναι και τα γενόσημά τους και έτσι οι γιατροί πρέπει να αλλάξουν την θεραπεία των ασθενών,γεγονός που τους προκαλεί άγχος και ανασφάλεια που δεν βοηθάει την πάθησή τους.
Ο κ. Κετσιμπάσης σημειώνει μιλώντας στην “Π” ότι πολλές ελλείψεις σχετίζονται με την έλλειψη των δραστικών ουσιών που προμηθεύονται οι φαρμακευτικές εταιρείες κυρίως από την Κίνα.

Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες κλείνουν για τις διακοπές του Αυγούστου και όπως λένε οι φαρμακοποιοί, ιδίως οι χρόνιοι ασθενείς πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα να εξασφαλίσουν την αγωγή τους και να μην ψάχνουν φάρμακα την τελευταία στιγμή ,που ίσως δεν μπορούν να βρουν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο του Ιουνίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνολικά 275 φάρμακα καταγράφηκαν σε έλλειψη, ενώ άλλα 20 παρουσίασαν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει κυρίως χρόνιες παθήσεις, ψυχιατρικά νοσήματα, αλλά και βασικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα φαινόμενα «εξαφάνισης» φαρμάκων από την εγχώρια αγορά, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε ισχύ από τις 22 Μαΐου 2025 απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 98 σκευάσματα, η οποία θα ισχύει έως τις 22 Αυγούστου 2025.

Το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι καινούργιο.

Πολλά από τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων καταλήγουν, μέσω παράλληλων εξαγωγών, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι τιμές πώλησης είναι υψηλότερες και το εμπορικό κέρδος μεγαλύτερο.