Τι περιλαμβάνει ο τρίτος σε έκταση κοινόχρηστος χώρος του Ηρακλείου
Μια εμβληματική παρέμβαση, -που έρχεται να δώσει διέξοδο στις αφόρητες πολεοδομικές πιέσεις που δέχεται ο δήμος Ηρακλείου -, δρομολογεί η Λότζια με τη διαμόρφωση ενός μεγάλου κοινόχρηστου χώρου του τρίτου μεγαλύτερου σε όλη τη γεωγραφική εμβέλεια του δήμου Ηρακλείου.
Ο αδιαμόρφωτος μέχρι σήμερα κοινόχρηστος χώρος καλύπτει μια έκταση 6.116,74μ2 που αναπτύσσεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο.
Το μεγάλο αυτό ακίνητο περικλύεται από τις οδούς, Ορακίων, (η οποία είναι παράλληλη με την ΒΟΑΚ), Μουσών και Κρατερού. Βρίσκεται σε απόσταση από τις γειτονικές κατοικίες πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει σημαντικά μια αυτόνομη θέση που επί της ουσίας απευθύνεται σε όλο το εύρος του Δήμου Ηρακλείου.
Στόχος της μελέτης παρέμβασης είναι ο νέος κοινόχρηστος χώρος που θα διαμορφωθεί να αποτελέσει ένα νέο υπερτοπικό πόλο έλξης.
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που παρέλαβε η τεχνική υπηρεσία και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη, ξεκινά άμεσα η προσπάθεια εξασφάλισης όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων . Το κόστος της παρέμβασης ξεπερνά το 1.5 εκατομμύριο σύμφωνα με τον ίδιο μπαίνει στο πρόγραμμα για δημοπράτηση μέχρι τέλος του φθινοπώρου αν πάνε όλα καλά.
Ο ίδιος σημειώνει ότι, «η Νέα Αλικαρνασσός αποτελεί βασική περιοχή προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή. Μετά τις σύγχρονες παιδικές χαρές και το πάρκο Ηράκλειτος, την επέκταση της γραμμής των mini bus, τις συντηρήσεις των σχολείων, την ασφαλτόστρωση μεγάλου τμήματος της Ικάρου και τα έργα της ΔΕΥΑΗ που προετοιμάζονται, σειρά παίρνει ένας από τους τρείς μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους σε όλο τον δήμο ο οποίος θα αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες παρεμβάσεις με πολλές και ενδιαφέρουσες χρήσεις που θα τον καταστήσουν πόλο έλξης για όλους τους δημότες. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπήσει η τοπική κοινωνία η οποία άλλωστε διεκδίκησε τη μελέτη και αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου χώρου».
Αυτή θα είναι η εικόνα του νέου κοινόχρηστου χώρου
Σύμφωνα με τη μελέτη, η δρομολογούμενη ανάπλαση στοχεύει στην δημιουργία ενός νέου ελκυστικού κοινόχρηστου θύλακα, η διαμόρφωση του οποίου θα έχει στόχο την αναγέννηση της γειτονιάς, τη βελτίωση του μικροκλίματος, τη μείωση του φαινομένου της αστικής νησίδας και θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.
Παράλληλα στόχος της μελέτης παρέμβασης είναι ο νέος κοινόχρηστος χώρος που θα διαμορφωθεί να αποτελέσει ένα νέο υπερτοπικό πόλο έλξης που θα απευθύνεται στο σύνολο του Δήμου Ηρακλείου. Η μελέτη το πετυχαίνει αυτό, ενσωματώνοντας συνδυαστικά πολλές και διαφορετικές χρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν θελκτικά και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού πολιτών.
Στον κοινόχρηστο χώρο πρόκειται να ανεγερθεί ένα λυόμενο μικρό στεγασμένο αναψυκτήριο που θα εκμισθώνεται, το οποίο κρίνεται απαραίτητου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την παράταση της παραμονής τους στον χώρο
Σε ένα τμήμα του χώρου θα κατασκευαστούν υπαίθριες κερκίδες που θα διαμορφώνουν ένα μικρής κλίμακας υπαίθριο θεατράκι, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί αυθόρμητες αλλά και οργανωμένες εκδηλώσεις. Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία ενός υπαίθριου λαβύρινθου από χαμηλό τοιχεία παγκάκια και εσωτερική πορεία.
Όπως τονίζεται στη μελέτη πρόκειται για μία πολυμορφική παρέμβαση που είναι παιχνίδι και καθιστικό ταυτόχρονα, ενώ σαφώς παραπέμεπει στην μυθολογική ιστορία του Ηρακλείου. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση υπαίθριων καθιστικών με τραπεζάκι, επάνω στα οποία θα είναι χαραγμένα διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι, ντάμα, τρίλιζα φιδάκι κλπ) που μπορεί να έλκουν παιδιά και ενήλικες.
Ακόμα πρόκειται να τοποθετηθούν σταθερά τραπέζια με διαμόρφωση και διαστάσεις κατάλληλες, για το παιχνίδι ping-pong, πέργκολες και καθιστικοί πάγκοι, παιδική χαρά, γήπεδο καλαθοσφαίρισης… Επιλέγονται λιτές και καλαίσθητες μορφές για όλα τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού, που αφορούν κυρίως τους καθιστικούς πάγκους, τις πέργκολες σκιασμού και τα στοιχεία φωτισμού, καθώς και τα δευτερεύοντα στοιχεία, όπως κάλαθοι αχρήστων, σχάρες κ.λπ.