Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την  διεγαξωγή της   8ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές του Νοέμβρη στον Δήμο Χερσονήσου εκφράζουν όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από τα μαρτυρικά χωριά, αξιώνοντας την ακύρωσή της.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και διεκδίκησης οργανώνεται στην Καλή Συκιά, το πρωί του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου, παγκρήτια συνάντηση φορέων και πολιτών για την κλιμάκωση του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων εναντίον των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών μεθοδεύσεων.

“Η Κρήτη-τονίζεται- ξεσηκώνεται, τα μαρτυρικά χωριά μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα! Δεν θα επιτρέψουμε να πατήσει την ηρωική Μεγαλόνησο γερμανική μπότα! Συνεχίζουμε μαζί με τους Γερμανούς Δημοκράτες τον αγώνα για να κλείσει οριστικά η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής και να προχωρήσουμε μπροστά με Ειρήνη, Δημοκρατία και ειλικρινή Φιλία και Συνεργασία των δύο λαών!”.

Δαμάστα

Χθες σε κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας  της Ένωσης Θυμάτων Δαμάστας    και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας τονίζονται μεταξύ άλλων:  74 χρόνια μετά η επανενωμένη Δημοκρατική Γερμανία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη των εγκλημάτων, που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα και να κλείσει η μαύρη σελίδα του ναζισμού που σκιάζει τις σχέσεις των δυο χωρών. Αντίθετα προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να διεισδύσει σε Δήμους, να   αλλοιώσει συνειδήσεις, να διχάσει κοινωνίες, ώστε να δυσκολέψει το έργο της διεκδίκησης και της δικαίωσης.

Είμαστε αντίθετοι με την Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Χερσόνησο. Προσυπογράφουμε το ψήφισμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ολοκαυτωμάτων Ελλάδος (Βιάννος 14-16 Σεπτεμβρίου 2018).

Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Να μην  μιμηθεί την ατολμία όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, αλλά  να διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα όλα, όσα χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Υπηρετούμε με πάθος την ειρήνη, την συνεργασία των λαών, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Θα αγωνιστούμε όμως με το ίδιο πάθος μέχρι να δικαιωθεί η μνήμη και η θυσία των προγόνων μας”.

Ρέθυμνο

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα Μ. Λιονή είχαν    προχθές  εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από τα μαρτυρικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Στη συνάντηση κατατέθηκε εκ νέου το αίτημα ακύρωσης της 8ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Εκφράστηκε δε η οργή των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης για τη φιλοξενία από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου της επαίσχυντης και ψευδεπίγραφης «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Τονίστηκε ότι ο συγκεκριμένος «θεσμός» είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα, καθώς ανάλογη «Συνέλευση» δεν υπάρχει μεταξύ της Γερμανίας και άλλης χώρας ούτε βέβαια και μεταξύ της Ελλάδας και άλλης χώρας.

Σημειώνεται επίσης ότι μόνο η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να υπάρχει εντεταλμένος υφυπουργός στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Ελλάδας, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε αποικιακό καθεστώς.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της Π.Ε. Ρεθύμνου έκαναν σαφές στην αντιπεριφερειάρχη ότι θα υπάρξουν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εφόσον  δεν υπάρξει ακύρωση.