Πλατινένιους τους έκανε το μέλι τους – Το ταξίδι του Γιάννη και της Μαρίας στο Λονδίνο

Ένα βάζο μέλι στάθηκε η αφορμή για να ταξιδέψουν ο Γιάννης Ντιντάκης και η 12χρονη κόρη του, Μαρία, ως το Λονδίνο. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Μαρία και ο πατέρας της, που κάθε μέρα ασχολούνται με τις μέλισσές τους στους Αποστόλους του Δήμου Μινώα, πήγαν στο Διεθνή Διαγωνισμό ακριβώς γι’ αυτό, επειδή δηλαδή το μέλι τους κέρδισε μια παγκόσμια διάκριση.

Δεν ήταν μια όποια κι όποια διάκριση αυτή που πήραν. Ήταν το 1ο Βραβείο, το πλατινένιο, αυτό που τους έκανε να σταθούν με καμάρι ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες και ξένους μελισσοπαραγωγούς και να φωτογραφηθούν με αυτό το βραβείο.

Ακόμα πιο συγκινητική από το βραβείο ήταν η στιγμή που η Μαρία στάθηκε θαρραλέα μπροστά στο μικρόφωνο και μιλώντας στην αγγλική γλώσσα είπε απευθυνόμενη στο κοινό:

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστούμε που αγαπήσατε και βραβεύσετε το μέλι μας! Η μελισσοκομία είναι το μεγάλο πάθος και η αληθινή αγάπη του πατέρα μου και ελπίζω μια μέρα να γίνω μια επιτυχημένη μελισσοκόμος όπως εκείνος! Σας ευχαριστώ!».

Ποιος άραγε θα έλεγε στη μικρή Μαρία πόσο μεγάλη τιμή έκανε η ίδια στη χώρα μας, που στα δώδεκά της όχι μόνο πήγε να παραλάβει ένα βραβείο, αλλά γνώριζε και όλη την διαδικασία για την παραγωγή του μελιού και συμμετείχε για να γίνει αυτό.

Στις σχετικές φωτογραφίες, η Μαρία διακρίνεται με το βραβείο ανά χείρας, με τον πατέρα της με τον κ. Γεώργιο Κουβέλη, που είναι ο γενικός διευθυντής του διαγωνισμού μελιού London international Honey awards “LIHW 2025”.

Μιλώντας στην «Π», ο Γιάννης Ντιντάκης, κι άλλη φορά βραβευμένος παραγωγός, δήλωσε πολύ συγκινημένος και γιατί το μέλι που ο ίδιος εμπνεύστηκε βρήκε το δρόμο του και κατέκτησε ένα διεθνές βραβείο, αλλά και γιατί είχε την ευκαιρία να το παραλάβει, έχοντας στο πλάι του το παιδί του.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εγώ αγαπώ πάρα πολύ την διαδικασία του να παράγω μέλι και η Μαρία είναι πάντα κοντά μου. Θα χαρώ πάρα πολύ αν στο μέλλον η Μαρία και οι άλλες μου δύο κόρες ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο».

Ο κ. Ντιντάκης πέρυσι είχε αποσπάσει χρυσό βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό στο Ντουμπάι, ενώ συνεχώς εξελίσσει το αντικείμενό του. Μελετά την κοινωνία των μελισσών κι, όπως λέει, είναι θαυμαστή. Παράλληλα, τονίζει ότι για να παράγεις οτιδήποτε από τη φύση πρέπει να ακολουθήσεις τους δικούς της ρυθμούς.

Το αν θα συνεχίσει αυτό που κάνει για τον ίδιο είναι το μόνο σίγουρο. Και σίγουρα, το κάνει πολύ καλά για να μπορέσει να εμπνεύσει ένα παιδί στην ηλικία της Μαρίας.

Το βραβευμένο μέλι

Το μέλι που βραβεύτηκε είναι το «Μέλι Ερείχης με χαρούπι». Όπως αναφέρει και στην ετικέτα του είναι ένα εξαιρετικό μέλι, ενώ σημασία φαίνεται να έχει η διατροφική του αξία.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ερείχης ή σουσουρίσιο είναι εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το ρεικόμελο έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη. Επίσης, εμφανίζει αντισηπτικές ιδιότητες, με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

Έχει οσμή και γεύση χαρακτηριστική που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.

Το μέλι χαρουπιάς είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι πλούσιο σε φώσφορο και νάτριο με αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Περιέχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ενδείκνυται για διαβητικούς, παθήσεις του αναπνευστικού, υπέρταση, άγχος, αϋπνία, δυσπεψία.

Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας».