Πυροβολικό: Έσταξε «λάβα» ο ουρανός στην Κρήτη – Εντυπωσιακές εικόνες

Επί 5 ημέρες, το πυροβολικό του Στρατού Ξηράς δοκίμαζε τα αντιαεροπορικά του συστήματα, προχωρώντας σε μαζικές βολές πυραύλων, στο πεδίο βολής Κρήτης. Πρόκειται για τα κύρια αντιαεροπορικά συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα νησιά του Αιγαίου.

Από 19 έως 23 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), βολές Μονάδων Πυροβολικού, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ».

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) οι βολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης Τακτικής Αξιολόγησης με Αντιαεροπορική Βολή Κατευθυνόμενων Βλημάτων Α΄ εξαμήνου έτους 2025, με σκοπό την αξιολόγηση του προσωπικού και τη δοκιμή των Αντιαεροπορικών Οπλικών Συστημάτων και Μέσων.

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν βολές με κατευθυνόμενα βλήματα από εκτοξευτές OSA-AK, ASRAD HELLAS και STINGER MANPAD.

Τις βολές παρακολούθησε ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής, ο οποίος διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης του προσωπικού στην τεχνική και τακτική χρησιμοποίηση των οπλικών συστημάτων κατά την εκτέλεση των βολών.

Ωστόσο, όπως έχουμε αρκετές αναφέρει στο enikos.gr, το σύνολο αυτών των συστημάτων έχουν μπει στη λίστα αντικατάστασής τους τα επόμενα χρόνια από πιο σύγχρονα συστήματα, τα οποία θα ενταχθούν στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», δηλαδή, τον θόλο των πέντε επιπέδων για την θωράκιση της νησιωτικής κι ηπειρωτικής χώρας.

TOR-M1

Το σύστημα TOR-M1 είναι ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2001. Το χρησιμοποιούν τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε έναν κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ. σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού μέχρι 48 στόχων και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων με χρόνο αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος 5-8 δευτ. Έχει εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

OSA-AK

Το Α/Α σύστημα OSA-ΑΚ αποκτήθηκε το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990 από τη Γερμανία μετά την υπογραφή της συνθήκης CFE. Είναι ρωσικής κατασκευής και έχει μέγιστο βεληνεκές 12km. Το TOR-M1, επίσης ρωσικής κατασκευής, βρίσκεται σε υπηρεσία με τον ΕΣ και την ΠΑ, έχει μέγιστο βεληνεκές 12km και δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων, με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων.

ASRAD HELLAS

Το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς ASRAD HELLAS, αποτελείται από:

Όχημα – φορέα τύπου HUMMER M1097A2 4×4
Mονάδα ελέγχου πυρός (weapon control unit)
Οπλική εξέδρα
Επικοινωνιακό εξοπλισμό
Σύστημα πλοήγησης Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου Chinook, CH-47D.

Εκτοξεύει πυραύλους Stinger εμβέλειας 5.5 χλμ, έχει αποτελεσματικότητα 95% και μπορεί να προχωρήσει σε 4 βολές.

STINGER

Σε ό,τι αφορά το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα Stinger είναι μίας χρήσης, με εμβέλειας 5.5 χλμ. Χρησιμοποιεί κώνο υψηλής εκρηκτικότητας και διαθέτει σύστημα IFF. Χρησιμοποιείται για την καταστροφή εχθρικών Α/Φ και Ε/Π που ίπτανται σε χαμηλά ύψη προσεγγίζοντα ή απομακρυνόμενα ημέρα και νύχτα και με οποιαδήποτε ταχύτητα πτήσεως.

Δείτε φωτογραφίες