Πήρε πίσω τη δήλωση για το δέντρο ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η νέα ανάρτηση του επιστήμονα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την υπόθεση, κ. Μ. Δρετάκη.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», ο κ. Δρετάκης είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο facebook ότι πριν από δέκα χρόνια είχαν γίνει έλεγχοι και το συγκεκριμένο πεύκο φαινόταν ότι έχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση της περασμένης Παρασκευής ανέφερε «Πάνε περίπου 10 χρόνια που ο Δήμος Ηρακλείου κάλεσε το ΜΦΙΚ και το Δασαρχείο για να δούμε αν υπάρχουν επικίνδυνα για πτώση δέντρα μέσα στην πόλη με αφορμή ένα άλλο περιστατικό.

Καταγράψαμε ένα προς ένα δεκάδες δέντρα, κυρίως πεύκα. Κάποια δέντρα, όπως αυτό το μοιραίο στη Δημοκρατίας, έδειχναν “κουρασμένα” με τις ρίζες να θέλουν να βγουν  από τα πλακάκια. Θυμάμαι ότι εισηγηθήκαμε να στηριχτούν κατάλληλα και σε λίγες περιπτώσεις να κοπούν.

Έκτοτε κάποια δέντρα, όπως ένα στην παιδική χαρά στο πάρκο Γεωργιάδη στηρίχτηκαν αλλά αυτό μάλλον διέφυγε της προσοχής. Τα πεύκα πέφτουν όρθια και πολύ ξαφνικά αν δεν καούν, έχουν ορισμένο κύκλο ζωής, αυτό φώναζε από καιρό.

Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα, να είχε πέσει από την άλλη πλευρά… Τα πεύκα δεν είναι ό,τι καταλληλότερο για τον αστικό ιστό… που όμως έχει ανάγκη από πράσινο και δέντρα, χαρουπιές… αριές… και ορθή υποδομή… όχι σε ένα πλακάκι τεράστιος κορμός…”.

Χθες ο ίδιος έκανε νέα ανάρτηση διορθώνοντας την προηγούμενη. Ο κ. Δρετάκης έγραψε: “Η ανάρτηση αυτή διορθώθηκε, καθώς όπως ενημερώθηκα το συγκεκριμένο δέντρο ΔΕΝ είχε ελεγχθεί τότε… Επίσης ΔΕΝ έχει γίνει κάποια επίσημη γνωμοδότηση από το ΜΦΙΚ – γινόταν απλά επιτόπιος έλεγχος και δελτίο με βάση το οποίο θα έκανε αναφορά η Υπηρεσία Πρασίνου.

Η ανάρτησή μου διορθώνεται ως ακολούθως:

Πάνε περίπου 10 χρόνια που ο Δήμος Ηρακλείου κάλεσε το ΜΦΙΚ και το Δασαρχείο για να δούμε αν υπάρχουν επικίνδυνα για πτώση δέντρα μέσα στην πόλη με αφορμή ένα άλλο περιστατικό. Καταγράψαμε ένα προς ένα δεκάδες δέντρα, κυρίως πεύκα.

Κάποια δέντρα (όπως αυτό το μοιραίο στη Δημοκρατίας, που όμως δεν είχε τότε ελεγχθεί) έδειχναν “κουρασμένα” με τις ρίζες να θέλουν να βγουν  από τα πλακάκια. Θυμάμαι ότι εισηγηθήκαμε να στηριχτούν κατάλληλα και σε λίγες περιπτώσεις να κοπούν. Έκτοτε κάποια δέντρα, όπως ένα στην παιδική χαρά στο πάρκο Γεωργιάδη στηρίχτηκαν…

Τα πεύκα πέφτουν όρθια και πολύ ξαφνικά αν δεν καούν, έχουν ορισμένο κύκλο ζωής και δεν είναι ό,τι καταλληλότερο για τον αστικό ιστό… που όμως έχει ανάγκη από πράσινο και δέντρα, χαρουπιές… αριές… και ορθή υποδομή… όχι σε ένα πλακάκι τεράστιος κορμός…”.