Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 20 παθόντες πέρασαν χθες από την αίθουσα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης προκειμένου να καταθέσουν την εφιαλτική εμπειρία που είχαν ζήσει, περπατώντας νυκτερινές ώρες σε δρόμους του Ηρακλείου οπότε και δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι ή κατσαβίδι με σκοπό ληστεία. Οι επιθέσεις αυτές είχαν διαπραχθεί το 2014.
Οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και γυναίκες που επέστρεφαν στα σπίτια τους από τη δουλειά ή από διασκέδαση βρέθηκαν τετ-α-τετ με τους δράστες που φορώντας συνήθως κουκούλα ξεπρόβαλαν από τα στενά.
Σε κάποιους δεν δίστασαν να ασκήσουν ακόμα και βία. Πέρα από την απειλή, τους χτύπησαν για να αποσπάσουν κινητά, πορτοφόλια, τσάντες.
Παθών, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν φοιτητής, είπε στο δικαστήριο ότι τον χτύπησαν για να του πάρουν το πορτοφόλι. Τους παρακάλεσε να του επιστρέψουν το φοιτητικό πάσο του. «Και μου το έδωσαν μαζί με τα υπόλοιπα χαρτιά» ανέφερε.
Ακόμα και σε έναν 15χρονο την είχαν «πέσει» για να του αποσπάσουν το κινητό.
Οι δύο εκ των δραστών ήταν τότε ανήλικοι και η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς αυτούς. Στο εδώλιο κάθισε χθες ένας 25χρονος Αλβανός, ο οποίος τότε ήταν μόλις 21 ετών.
Ο άνθρωπος αυτός έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για άλλη υπόθεση με ληστείες, για την οποία αποφυλακίστηκε το 2017.
Σε ό,τι αφορά την εκδικαζόμενη υπόθεση ομολόγησε μόνο μία περίπτωση. Στην απολογία του υποστήριξε ότι μετά την αποφυλάκιση του έχει αλλάξει. Από το 2017, οπότε και βγήκε από τη φυλακή, μέχρι και σήμερα δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές, όπως είπε.
Υποστήριξε ακόμα ότι έκανε χρήση ψυχοφαρμάκων, όμως κατάφερε να απεξαρτηθεί μόνος του στη διάρκεια του εγκλεισμού του. Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος από μέρους του τις κακές συναναστροφές. Σήμερα εργάζεται σε εταιρεία οικοδομών και προσπαθεί, όπως ανέφερε, να στηρίξει την οικογένειά του καθώς ο πατέρας του είναι παραπληγικός.
Το δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
Ο συνήγορός του Κώστας Παπαμαστοράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση. «Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια, καθώς αναγνώρισε στο πρόσωπο του εντολέα μου έναν άνθρωπο που πραγματικά έχει σωφρονιστεί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δικαστές δίνουν δεύτερη ευκαιρία».