Πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ψίθυροι είχαν γίνει κραυγές σε σχέση με την επόμενη ημέρα μετά το πετρέλαιο κίνησης.
Μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ήδη ανακοινώσει πως από το 2021 κι έπειτα δεν πρόκειται να συνεχίσουν την παραγωγή κινητήρων πετρελαίου, καθώς η όλη φιλοσοφία και προσέγγιση της γηραιάς ηπείρου κινείται στην κατεύθυνση της ηλεκτρικής ενέργειας και των περισσότερο «πράσινων» λύσεων.
Ενώ όμως είχε χυθεί πολύ μελανί κι είχαν καταναλωθεί αρκετά ηλεκτρονικά δεδομένα για την ενημέρωση όλων των Ευρωπαίων, η Ελλάδα απείχε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο από το γενικότερο σκεπτικισμό που είχε αναπτυχθεί. Κι επειδή οι Έλληνες συνήθως «πιάνονται» από την … τσέπη, είχε ελάχιστα ακουστεί ότι από το 2021 θα αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, σε μια λογική να σταματήσει σταδιακά η κυκλοφορία οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης εν γένει.
Κι ασφαλώς, τα σενάρια που διακινούνταν εδώ και τρία χρόνια επιβεβαιώθηκαν, με την κυβέρνηση να νομοθετεί αναγκαστικά για την επιβολή «πράσινου τέλους» στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο προσδιορίζεται στα 3 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου συν το φόρο προστιθέμενης αξίας που βρίσκεται στο 24 %. Το «πράσινο τέλος» αναμένεται να ισχύσει από το 2021 και να επιβαρύνει όλους τους κατόχους αυτοκινήτων με κινητήρες πετρελαίου.
Όπως ήταν φυσικό, η επιβολή του νέου φόρου προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αφού ειδικά για την Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί σε ένα ευρύ πλαίσιο φορολογίας των καυσίμων, το οποίο και εκτοξεύει τις τιμές διαχρονικά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων μάλιστα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση του συγκεκριμένου φόρου, με την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα επιπλέον βάρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εν μέσω μιας πολλαπλά προβληματικής κατάστασης.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων» θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο να καταργήσει μια επιβάρυνση που εν μέσω πανδημίας και αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας, αυξάνει γραμμικά για άλλη μια φορά το κόστος του πετρελαίου κίνησης, μετακυλώντας πρακτικά σε όλους τους καταναλωτές την χρηματοδότηση των κινήτρων μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση μέσα από το αυξημένο κόστος των μεταφορών» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει παράλληλα ότι πάγια θέση της είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
Παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται πως πρόκειται να πάρει πίσω τον συγκεκριμένο φόρο, αφού εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και ειδικότερα των οχημάτων που καταναλώσουν πετρέλαιο.
Στην ίδια λογική άλλωστε, εντάσσεται και η παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή οχημάτων υβριδικής τεχνολογίας που υποστηρίζονται από ηλεκτροκινητήρες.
Όπως και να έχει πάντως, είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο πως το τέλος του πετρελαίου κίνησης δεν είναι μόνο γεγονός, αλλά είναι πλέον πάρα πολύ κοντά. Οπότε και οι όποιες στρατηγικές κινήσεις πια θα πρέπει να βασίζονται στην αξιοποίηση ευκαιριών σε σχέση με τις νέες μορφές κίνησης κι όχι στην προσπάθεια αναγέννησης ενός τύπου καυσίμου που κάθε μέρα ολοένα και πιο πολύ εγκαταλείπεται.