“Πετάνε” τα καύσιμα και η κυβέρνηση υπόσχεται μέτρα

Έως και 10 λεπτά αυξήθηκε η τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης στο Ηράκλειο χθες σε σχέση με τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας τα εφιαλτικά σενάρια που θέλουν τις τιμές πώλησης των καυσίμων να φθάνουν κοντά στα 2.5 ευρώ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική, ενώ οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά στις απολύτως απαραίτητες. Σημαντικότερο όμως όλων, είναι το γεγονός πως αναγκαστικά έχουν περιοριστεί και οι επαγγελματικές μετακινήσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιχειρηματικότητα. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώνται τόσο από τις μετακινήσεις για την προμήθεια ή διακίνηση των προϊόντων τους, όσο όμως και από την ενέργεια για τη λειτουργία τους, μοιραία μετακυλίουν τα κόστη στους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα συνολικό κύμα ακρίβειας που δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν.

Οι πρατηριούχοι εκφράζουν εντονότατους φόβους, ότι τα πρατήρια καυσίμων σύντομα θα ερημώσουν και πως θα εφαρμοστεί ένα δεύτερο άτυπο «λοκντάουν», στο οποίο οι πολίτες δεν θα μετακινούνται όχι εξαιτίας κάποιου ιού, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας τους να παρέχουν δια ζώσης υπηρεσίες, λόγω του συνολικά αυξημένου κόστους.

Τα προβλήματα ασφαλώς δεν αφορούν μόνο καταναλωτές και επαγγελματίες, αλλά αφορούν το σύνολο της χώρας, οπότε κατά συνέπεια και δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, δημόσια και ιδιωτικά έργα, που επίσης σταδιακά «παγώνουν», αφού οι αρχικοί προϋπολογισμοί τους απέχουν κατά πολύ από τη σημερινή, τραγική κατάσταση.

Άμεσα μέτρα δεσμεύθηκε  να λάβει ο πρωθυπουργός
Άμεσα μέτρα δεσμεύθηκε

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση καλείται να λάβει λύσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς εφόσον συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση, τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση, όχι μόνο η αποτελεσματικότητά της, αλλά και η βιωσιμότητά της για την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει κατ’ αρχάς να ρίξει το βάρος σε εταιρείες καυσίμων και πρατηριούχους, τονίζοντας πως «οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία».

Με βάση τα όσα υποστήριξε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, με αξιοποίηση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων.

«Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το εσωτερικό μέτωπο, να επαναλάβω τη δέσμευσή μας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει με νόημα:

«Όμως, ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση. Πριν βρεθώ, λοιπόν, αύριο στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen, πρότεινα μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά».