Φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού
Ο κρατούμενος από την

Σε πολλές ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν οι τρεις διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων που είχαν προσκληθεί ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών για τον εγκλεισμό κρατουμένων, στη Βουλή.

Ο ένας εκ των τριών διευθυντών ήταν, όπως έχει γράψει η «Π» και ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού κ. Κώστας Μαυραντωνάκης. Ενώπιον της ειδικής επιτροπής βρέθηκαν και εκπρόσωποι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων αλλά και της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς.

Το θέμα των φυλακών παραμένει μείζον διαχρονικά για τις κυβερνήσεις που, παρά τις προσπάθειες ή τις καλές προθέσεις, δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν ουσιαστικά βήματα σε επίπεδο σωφρονισμού και ασφάλειας.

Άλλη κυβέρνηση επένδυε περισσότερο στους ίδιους τους κρατούμενους προωθώντας επιμορφωτικά προγράμματα, έκτακτα ευεργετικά νομοθετήματα (π.χ. νόμος Παρασκευόπουλου) , άλλη κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και αυστηροποιεί τους νόμους με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον υπερπληθυσμό των φυλακών αλλά και τις αντιδράσεις από πλευράς κρατουμένων. Μόνη σταθερά η αποδυνάμωση του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις τους οι διευθυντές εστίασαν σε μεγάλο βαθμό στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, στην ανάγκη στελέχωσης του προσωπικού και φυσικά στην ασφάλεια, όχι όμως υπό το πρίσμα της καταστολής αλλά της διαμόρφωσης συνθηκών υγιούς περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει ασφάλεια τόσο για το προσωπικό όσο και για τους κρατούμενους.

Επιπλέον προτάθηκε (από τον κ. Μαυραντωνάκη) να υπάρξει η σύσταση και λειτουργία μίας Σωφρονιστικής Ακαδημίας στα πρότυπα της Αυστρίας με στόχο την ουσιαστική εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά στις φυλακές Αλικαρνασσού, παρά τα προβλήματα που συνδέονται με την παλαιότητα του κτηρίου-γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες παρεμβάσεων ασφαλείας, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι λειτουργούν τα εργαστήρια (ξυλογλυπτικής, αγιογραφίας κλπ) που δίνουν στους κρατούμενους την ευκαιρία της δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης και του προσωπικού αναλαμβάνονται δράσεις όπως π.χ. το φυτώριο της φυλακής ή η μονάδα σαπωνοποιίας.

Η αδράνεια του μυαλού και της ψυχής μέσα σε μία φυλακή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των κρατουμένων αλλά και των ίδιων των σωφρονιστικών που πραγματικά παλεύουν να δώσουν κίνητρα στους εγκλείστους.

Καλός μαθητής και ας έχει ισόβια στην πλάτη

Τρεις κρατούμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της κατ’ ιδίαν εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών και ένας νεαρός Μαροκινός, ο οποίος παρακολουθεί μαθήματα της Γ΄ Λυκείου και οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές. Πρόκειται για έναν κρατούμενο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία και δείχνει ότι πράγματι ενδιαφέρεται να σπουδάσει και να βελτιώσει τη ζωή του.