ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Περιμένουν τη Μενδώνη για τον Άγιο Μηνά

Το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ανοίξει το δρόμο για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου που αφορά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού,  πατέρας Εμμανουήλ Σταυρουλάκης και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Φασουλάκης. Ωστόσο οριστικές απαντήσεις στο κρίσιμο αυτό θέμα αναμένεται να δοθούν από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού κ. Λ.Μενδώνη που αναμένεται να έρθει στο Ηράκλειο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό, η υπουργός είχε βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο ερώτημα στην τελευταία της κάθοδο στην Κρήτη, όπου εισέπραξε την αγωνία των φορέων και της κοινωνίας που περιμένουν να δουν να υλοποιείται το μεγάλο αυτό έργο και να μην περιπλέκεται σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα αναμονών. Άλλωστε δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια με δεδομένα τα συμπεράσματα του επιστημονικού έργου, που προηγήθηκε μέσα από το οποίο καταγράφηκε όλο το εύρος των βλαβών και των εσωτερικών πληγών που εμφανίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά.

Όπως είναι γνωστό, η όλη διαδικασία κινήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που εξελίχθηκε ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το υπουργείο Πολιτισμού και την περιφέρεια Κρήτης. Το επιστημονικό έργο που αναπτύχθηκε κατέγραψε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα όλα τα μεγάλα προβλήματα του Μητροπολιτικού Ναού, τα οποία  εστιάζονται στην έντονη επιβάρυνση που εμφανίζουν τα καμπαναριά με έμφαση στο βόρειο, ενώ ηπιότερες είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του μνημείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε όλη τη διάρκεια του ερευνητικού έργου τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα μέσα στο ναό, όπως ένας  επιταχυνσιογράφος επάνω στο καμπαναριό του ναού που κατέγραφε τις μικρές δονήσεις, αλλά τους μεγάλους σεισμούς, δίδοντας τα σχετικά στοιχεία στους επιστήμονες που τα παρακολουθούσαν στην Αθήνα, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις αντιδράσεις του μνημείου και τις φθορές που προκαλούνται. Επίσης, στο στόχαστρο της επιστημονικής ομάδας βρέθηκε και η διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων των μαρμάρων και των λίθων του ναού, με έμφαση στις περιδέσεις του τρούλου.

Όπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του ναού σε πολλά σημεία των μαρμάρων, υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση αλάτων που προκαλεί διάβρωση. Φθορές έχουν καταγραφεί επίσης και στη λιθοδομή του ναού που εμφανίζει αρκετά προβλήματα τα οποία τέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας.