;πώς και πώς παράταση για τις άδειες παρέκκλισης
του Μανώλη Καμπουράκη*

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου βλέποντας να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση ακίνητα, και τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι από τις εκατοντάδες αιτήσεις που διαχειρίζεται η υπηρεσία μόλις ένα 20-25% θα φτάσει στο στόχο του. Πρόκειται για εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (4000τ.μ.) που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις ήταν άρτια και οικοδομήσιμα.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. εφόσον δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα στερηθούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα το ακίνητο τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε αγροτεμάχιο και να πέφτει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του.Η υπηρεσία έχει ζητήσει παράταση της σχετικής προθεσμίας θέμα το οποίο έχει φέρει στη Βουλή και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος ζητά την παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με σχετική ερώτηση την οποία κατέθεσε.

Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του,  «με το Ν. 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση και προσδιορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις, έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.

Με δεδομένη τη σημασία της στεγαστικής πολιτικής για τη χώρα μας και την ανάγκη για τη νομοθέτηση ισχυρών ρυθμίσεων για την απόκτηση στέγης, ιδιαίτερα από τα νέα ζευγάρια, κρίνεται απαραίτητη η παράταση της προθεσμίας, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου, για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για την τρίμηνη παράταση που σχεδιάζει το Υπουργείο, το πρόβλημα παραμένει, έως ότου γίνει η αναγνώριση οδών με ειδικές μελέτες και έως την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των 227 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Είναι, επίσης,  επιβεβλημένη, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες απέκτησαν τα αγροτεμάχια ως άρτια και οικοδομήσιμα, πληρώθηκαν οι ανάλογοι φόροι, όμως σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων βλέπουν την αξία τους να εκμηδενίζεται, επειδή δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και λόγω της πανδημίας και των σχετικών περιορισμών στη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών».

Αντίστοιχη παρέμβαση έχει γίνει και από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ζητά να δοθεί πίστωση χρόνου στη διαχείριση των φακέλων των παρεκκλίσεων, αφού λόγω της δραματικής υποστελέχωσης η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου της αδυνατεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει μπροστά της και να τον παραδώσει τέλος του Σεπτέμβρη που λήγει η σχετική προθεσμία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε ένας απίστευτος αγώνας δρόμου από την Πολεοδομία προκειμένου να χρεωθούν οι φάκελοι των αδειών στους οποίους εντοπιζόταν ένα πλήθος προβλημάτων που έτρεχε η υπηρεσία να διαχειριστεί. Τα προβλήματα είναι τόσο πολλά που η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι η υπηρεσία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μόλις ένα 20-25 % των αδειών θα φτάσει σε επίπεδο έγκρισης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εάν  δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα στερηθούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα το ακίνητο τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε αγροτεμάχιο και να πέφτει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και να μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν το ακίνητο τους είναι καταδικασμένοι να το διαθέσουν  σε μια τιμή που ασφαλώς θα είναι κατώτερη και καθόλου αντάξια του κόστους αγοράς του.

Λόγω των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων που θα ανακύψουν φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα και συζητά το ενδεχόμενο τρίμηνης παράτασης κάτι που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ.Καραντινό είναι θετικό αλλά όχι αρκετό, διότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές και ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για καλυφθούν.