ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Οι αστικές αναπλάσεις των πόλεων, η συνεργασία στον πολιτισμό και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ήταν μεταξύ άλλων θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας που είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης με τους δημάρχους των τεσσάρων μεγάλων πόλεων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης η κοινή συνεργασία μεταξύ Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η διεκδικήση κοινών αιτημάτων για την Κρήτη, όπως για παράδειγμα το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Στην ατζέντα της συζήτησης εντάχθηκαν τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που αφορούν τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου καθώς και τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των σχεδίων ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Στόχος μας είναι να εντάσσονται έργα μέσα στο 2022, έτσι ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους και από τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κάνοντας σαφές πως η συνάντηση εστίασε και στον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους δήμους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για να εντάξουν έργα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη για το μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα, όπως είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται πως για το μεταφορικό ισοδύναμο, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε την μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εφαρμογή του.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση με την εφαρμογή του μέτρου έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ενημέρωση σε επιχειρήσεις και φορείς σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τοπικούς φορείς ανά Περιφερειακή Ενότητα «για να μπορέσουμε να εντάξουμε κι άλλους κωδικούς και ο στόχος είναι οι πολίτες της Κρήτης με κοινωνικά κριτήρια να μπορούν να έχουν μείωση εισιτηρίου», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια με τους Δήμους της Κρήτης μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ένταξη και των κατοίκων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο όπως ισχύει και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Περιμένουμε εντός των επόμενων εβδομάδων το πέρας μελέτης που εκπονείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και θα δείξει τις δυνατότητες επέκτασης του μεταφορικού ισοδύναμου και στο επιβατικό κοινό, όπως έχουμε ζητήσει. Παράλληλα με σημερινή συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Μανόλη Κουτουλάκη συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα, να πραγματοποιηθούν τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις, μια σε κάθε νομό, με τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους προκειμένου να γίνει ευρύτερη ενημέρωση για την εφαρμογή του μέτρου στα προϊόντα και τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, ανέφερε πως θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων που δικαιούνται το μεταφορικό ισοδύναμο ενώ «θα υπάρξει συμπόρευση, ώστε να επεκταθεί και για άλλες κατηγορίες, κυρίως τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, για να μπορεί και η Κρήτη να επωφεληθεί σημαντικά από το μεγάλο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο». Αναφέρθηκε επίσης και στα σχέδια αστικής ανάπτυξης σημειώνοντας πως «θα κληθούν να τα απορροφήσουν οι μητροπολιτικοί Δήμοι τα επόμενα χρόνια.

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε επίσης και στην ενότητα που δημιουργεί η κοινή συνεργασία στον πολιτισμό, «με αφορμή την πολύ μεγάλη παραγωγή του Καπετάν Μιχάλη η οποία άρχισε από τα Χανιά και θα συνεχίσει στην υπόλοιπη Κρήτη.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στη δήλωσή του υπερθεμάτισε την καλή συνεργασία σε επίπεδο νησιού και αναφέρθηκε στα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας τονίζοντας πως «είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θέλουμε να υλοποιηθεί γρήγορα και με τρόπο αποτελεσματικό. Επισημάναμε τα θέματα γραφειοκρατίας και υποστελέχωσης που μας εμποδίζουν να είμαστε παρά πολύ άμεσοι και θα προσπαθήσουμε, είτε με τη στήριξη του κράτους, είτε με τις δικές μας δυνάμεις ή τη βοήθεια της Περιφέρειας να βρούμε λύσεις». Για το μεταφορικό ισοδύναμο ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «υπάρχει ακόμα και θέμα ενημέρωσης των σημερινών δικαιούχων του μέτρου, αφού κάποιοι δεν έχουν κάνει ακόμα χρήση κάτι που μας υποχρεώνει σε συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και συγχρόνως διεκδικούμε την πολύ μεγάλη ανάσα, καταρχήν για τις ευπαθείς ομάδες του νησιού μας».

Στη σημασία και την αξία του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός καθώς και στη συμφωνία για τις κοινές εκδηλώσεις με τους φορείς προς τους δικαιούχους, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την κοινή προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως «παράλληλα έγινε και μια πρώτη αναφορά στο ζήτημα των αναπλάσεων για την βιώσιμη αστική κινητικότητα και για το πώς θα εξελιχθούν αφού θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».