Η στρατηγική μελέτη για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Καλώς την κι ας άργησε! Με καθυστέρηση δυο ετών σε σχέση με αυτή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας εκπονήθηκε η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη!

Η ΣΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της Π έφτασε ήδη στην Περιφέρεια Κρήτης και το αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθεί υπόψιν των υπηρεσιών, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, το οποίο και πρέπει να δώσει το “πράσινο” φως ενόψει της έρευνας και εξόρυξης που θα ξεκινήσουν οι πολυεθνικές Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ που κέρδισαν τον διαγωνισμό για τα οικόπεδα της νοτιοδυτικής και νότιας Κρήτης.

Η στρατηγική μελέτη καθορίζει τα όσα θα γίνουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, στο παράκτιο, τις επιπτώσεις που θα έχουμε από την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ. Επιπτώσεις που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στο περιβάλλον, όπου και αν έχουν γίνει γεωτρήσεις.

Η ΣΜΠΕ διερευνά ακόμη και τις πιθανότητες ατυχήματος που είναι μέσα στα σενάρια για τις περιπτώσεις αυτές. Απεύχονται βέβαια τέτοια πιθανότητα οι πάντες αλλά είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψιν τους όλες οι μελέτες.

O αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Ενέργειας Νίκος Καλογερής

Την εκπόνηση και ολοκλήρωση της  στρατηγικής μελέτης επιβεβαίωσε στην “Π” και ο αρμόδιος αντιπεριφερεάρχης Νίκος Καλογερής, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια που θα καθορίσει τι θα γίνει στην περιοχή μας».

«Εμείς την παραλάβαμε μόλις. Θα μελετηθεί από τις υπηρεσίες, από μας και θα γίνουν παρατηρήσεις και θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης» τόνισε ο κ.Καλογερής.

«Το σημαντικό είναι να δούμε όλες τις παραμέτρους που αφορούν το οικοσύστημα, να δούμε και άλλα παραδείγματα περιοχών, τι άλλαξε μετά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έγιναν» λέει με νόημα ο αντιπεριφερειάρχης.

Πλούσια κοιτάσματα

Να σημειώσουμε ότι η ελληνική Πολιτεία έκανε διεθνή διαγωνισμό για να δώσει τα οικόπεδα τα οποία κατά τους επιστήμονες έχει σημαντικά κοιτάσματα.

Πιο αισιόδοξος από όλους εδώ και χρόνια είναι ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος. Οι Έλληνες επιστήμονες της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ παρουσίασαν τα γεωφυσικά στοιχεία της νορβηγικής εταιρείας PGS, σε δυο διεθνή συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου του 2017 και στις 28 Οκτωβρίου του 2017. Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι/κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τα γεωφυσικά στοιχεία τα αγόρασαν το consortium των  εταιρειών EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEK, ενώ άλλες εταιρείες όπως η ANADARCO έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισεκατ.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει περίπου $ 100 εκατ., αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο. Εννοείται ότι όλες οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν σε ένα έτος.

Άρα τόσο το ελληνικό κράτος όσο και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται ότι υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάτω από την Κρήτη.

Αν όλα εξελιχθουν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ δρ Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020 δηλαδή σε 36 μήνες.

«Όσον  αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου που περιμένουμε να βρεθεί, αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Βεβαίως μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχεία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου, που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος, όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.

Το Ζορ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω απο την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικα χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γύρω απο τη νήσο Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων είναι τόσα όσο το βάθος του Ζορ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί απο τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 απο τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρισ. Μ3.

Αυτο θα πρέπει να είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης. Τη μεγίστη την εκτιμώ σε 27.2 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, η δε μεγίστη σε 175 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ειναι λιγότερα απο τα 100 δισ. βαρέλια καίτοι διατυμπανίζει ότι έχει 264 δισ. βαρέλια. Άν είχε 264 δισ. βαρέλια δεν θα είχε μέση  ημερήσια παραγωγή 10 εκατ. βαρέλια.

Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνονται σε 36 μήνες απο τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.»έχει πει ο καθηγητής.