Λινοπεράματα

Τρεις ημέρες μετά την εκπρόθεσμη υποβολή τροπολογίας για ενίσχυση της Κρήτης με αεριοστροβίλους από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο για τον οποίο ο ίδιος άνθρωπος που προωθεί την κατάργηση των ρυπογόνων μονάδων, εισηγείται νομοθετικά και την ενίσχυσή τους.

Οι αρχικές σκέψεις ότι ο Υπουργός εισηγήθηκε την ενίσχυση αεριοστροβίλων για τα Λινοπεράματα ήρθαν να αναμοχλεύσουν μια παλιά «κακή» ιστορία, με βάση την οποία η κυβέρνηση εν κρυπτώ σχεδιάζει την παραμονή της μονάδας των Λινοπεραμάτων και σε καμία περίπτωση την κατάργησή της.

Ούτε η επιχείρηση «διάσωσης» από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη προς τον συντοπίτη του Γιώργο Σταθάκη, ούτε όμως και η δήλωση του ίδιου του υπουργού από βήματος Βουλής ότι οι αεριοστρόβιλοι αφορούν τα Χανιά και όχι το Ηράκλειο, ήρθαν να μειώσουν το κύμα των αντιδράσεων, που ήταν άμεσο, μαζικό και συντονισμένο.

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου άλλωστε, που αποτέλεσε και πεδίο πολιτικής «προπόνησης» στελεχών και υποψήφιων δημάρχων, αυτό που τονίστηκε σε όλους τους τόνους, ήταν πως κανείς δεν επιθυμεί να παραμείνει η μονάδα των Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Εκτός όμως από τις αντιδράσεις, ο υπουργός δεν φρόντισε να δώσει καμία αναλυτικότερη ενημέρωση αναφορικά με το γιατί πρέπει να ενισχυθούν ρυπογόνες μονάδες, όταν προωθούνται συνδέσεις της Κρήτης με Πελοπόνησσο και Αττική, καθώς και γιατί  μέσα στο 2019, όταν τα περιθώρια για την απομάκρυνση από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας γίνονται ασφυκτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται συζήτηση με όρους «Μεσαίωνα».

Γι’ αυτό άλλωσε και οι επιθέσεις που δέχθηκε από Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου ήταν σαρωτικές. Σε αντίστοιχο κλίμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου υποστήριξε ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου οφείλει να λειτουργεί καταλυτικά, με ισχυρό πρωταγωνιστικό ρόλο και διεκδικητική παρουσία, προκειμένου να διαμορφώνει ο ίδιος τις εξελίξεις για την περιοχή. Ο Μενέλαος Μποκέας ανέφερε ότι η στάση αναμονής που χρόνια τώρα τηρεί η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, της δίνει τη θέση του θεατή των εξελίξεων.

Τόνισε παράλληλα, ότι το έλλειμμα διεκδίκησης σε αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους του Δήμου, η περιοχή του οποίου συνεχίζει να επιβαρύνεται, προκειμένου  να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτροδότησης του νησιού. Τέλος, ο Μενέλαος Μποκέας ζήτησε ενιαία συλλογική δράση, με ξεκάθαρες κινήσεις και σχέδιο για το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό μέλλον του τόπου.

Από πλευράς ΚΚΕ στην κοινή τοποθέτησή τους Συντυχάκης και Χουστουλάκης, ανέφεραν πως «ένα αίτημα δεκαετιών που αφορά την απομάκρυνση όλων των βιομηχανικών – λιμενικών εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα,  ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν το ικανοποιεί αλλά με αυτήν την τροπολογία ενισχύει με νέους αεριοστροβίλους πιθανά τις εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων ή ενδεχόμενα τις εγκαταστάσεις της Ξυλοκαμάρας στα Χανιά».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης υποστήριξε ότι σε τεχνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα γίνει η μεταφορά του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στις νέες ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Κορακιά, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρξει συναπόφαση-δέσμευση, όλων των συλλογικών και θεσμικών οργάνων για την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης και να τεθεί επί τάπητος  ο  οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα απαιτηθούν.

Ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης ανέφερε ότι η παράταξη «Ηράκλειο για όλους» υποστηρίζει το πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Μαλεβιζίου για οριστική απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, μετεγκατάσταση στην Κορακιά, και αξιοποίηση του απαράμιλλης ομορφιάς εγκλωβισμένου και υποβαθμισμένου σήμερα, δυτικού παραλιακού μετώπου.