Σε μια νέα εποχή εισέρχεται από σήμερα η Ελλάδα, με την Κρήτη να παίζει στρατηγικό ρόλο σε αυτή, καθώς σήμερα υπογράφονται οι συμβάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό θέλοντας να δώσει και ένα σαφές πολιτικό στίγμα για αλλαγή πορείας της χώρας.
Στην ανάδοχο κοινοπραξία του έργου, με την οποία υπογράφονται οι συμβάσεις σήμερα συμμετέχουν οι Total με ποσοστό 40%, η ExxonMobil με το ίδιο ποσοστό και Ελληνικά Πετρέλαια με ποσοστό 20%. Οι εκπρόσωποι των τριών εταιριών θα υπογράψουν σήμερα τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογοναν- θράκων Γιάννης Μπασιάς.
Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά και 19.868,37 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι εταιρείες.
Οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν συνολικά 8 χρόνια, ενώ σε αυτό το διάστημα προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων, που συμπεριλαμβάνει και το βάθος του νερού. Στη συμφωνία προβλέπεται παράταση διάρκειας των ερευνών.
Αναφορικά με τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι εταιρείες οφείλουν να υποβάλλουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση του έργου, ενώ προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος. Στόχος της μονάδας είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής.
Η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί τον σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης. Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης.
Στις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών παράλληλα προβλέπεται ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS.
Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.
Η συνδρομή του ελληνικού Δημοσίου θα είναι σημαντική επίσης, αφού κατά τη φάση της έρευνας θα συμμετάσχει με 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και στρεμματικές αποζημιώσεις περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας.
Καθόλη τη διάρκεια εκμετάλλευσης παράλληλα θα αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα και θα καταβάλλονται 200 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος. Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για τον σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.