εργασιακό

Χειροδικίες, προσβολές, σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογικοί εκβιασμοί και άλλα… ωραία συμβαίνουν σε πολλούς χώρους εργασίας στην εποχή της κρίσης.

Εργοδότες, προϊστάμενοι που καμιά φορά αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως, ακόμα και συνάδελφοι ασκούν bullying διαφόρων μορφών στους εργαζόμενους που κοπιάζουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, αναγκαζόμενοι να υπόκεινται ακόμα και σε… βασανιστήρια.

Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας, οι εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικής φροντίδας καλούνται να εξισορροπήσουν πιέσεις που θέτουν σε δοκιμασία τα ίδια άτομα και τις σχέσεις εντός του χώρου εργασίας.

Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κρήτης (ΙΝ.Ε. / Γ.Σ.Ε.Ε. Κρήτης) σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου, σε μια κοινή προσπάθεια ανταπόκρισης στην ανάγκη πληροφόρησης εργαζομένων, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Εργασία υπό πίεση σε δομές κοινωνικής φροντίδας: Στάσεις και αντιστάσεις», αύριο, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, από τις 9.30 το πρωί ως τη 1.30 το μεσημέρι στον χώρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (λεωφ. Δημοκρατίας 10, Ηράκλειο Κρήτης).

Ο Μονέζης Στ, ψυχίατρος/επιμελητής Ά, Γ.Ν Βενιζέλειο – Πανάνειο, θα παρουσιάσει το θέμα «Κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές», για το  «Εργασιακό Στρες και Εξαρτήσεις» θα μιλήσει η Σμυρνάκη Μ., ψυχολόγος/ υπεύθυνη Ανοικτής Δομής Υποστήριξης Ηρακλείου ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. «Εργασιακός εκφοβισμός (mobbing) και οι επιπτώσεις του στον εργαζόμενο» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Μεραμβελιωτάκης Η., κοινωνικός λειτουργός, για τη «Διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας: το παράδειγμα των επαγγελματιών σε δομές κοινωνικής φροντίδας» θα μιλήσει ο Πετράκης Μ., κοινωνιολόγος/Σύμβουλος Απασχόλησης ΙΝΕ ΓΣΕΕ Κρήτης.

Η εκδήλωση πληροφόρησης αποτελεί δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση – ΕΣΠΑ 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, του Υποέργου 2 «Λειτουργία των εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσιών νομικής και επαγγελματικής πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις Μονάδες παροχής υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής των ανέργων στα εξειδικευμένα κέντρα προώθησης στην απασχόληση στον άξονα των περιφερειών μετάβασης (ΜΕΤ)».

Κρίσεις πανικού  σε χώρους δουλειάς

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς
Ο κ. Βοργιάς

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς, αναφέρει στην «Π» πως τα τελευταία χρόνια, που σε πολλές περιπτώσεις ζουν με την απειλή της απόλυσης, έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις των εργαζομένων σε ειδικούς ψυχικής υγείας ενώ ανοδική πορεία καταγράφει και η χρήση ψυχοφαρμάκων.

Υπάρχουν, όπως περιγράφει, διάφορες μορφές bullying, ψυχολογικής φύσης, σωματικό, είναι γνωστές περιπτώσεις εργοδότη να απειλεί με όπλο εργαζόμενο ή να χειροδικεί εναντίον του, ενώ παρουσιάζουν έξαρση οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε χώρους δουλειάς.

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, πολλές περιπτώσεις, ειδικά σεξουαλικής παρενόχλησης, δε βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας ή δεν καταγγέλλονται καν.

Υπάρχουν πολλά κρούσματα με θύτη τον προϊστάμενο και όχι τον εργοδότη, όπως θα περίμενε κανείς.

Ο κ. Βοργιάς σημειώνει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων και ο εργαζόμενος πρέπει να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς.

«Πρέπει να διαχειρίζεται κανείς το στρες, διαφορετικά έχουμε κρίσεις πανικού, ακραίες καταστάσεις και ξεσπάσματα» τονίζει.

Μάνος Πετράκης

Ο κ. Μάνος Πετράκης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τα απόνερα της κρίσης, υπάρχει ένα περιβάλλον έντασης, με διάχυτη την αίσθηση της ανασφάλειας που επηρεάζει τους εργαζόμενους και δημιουργούνται πολώσεις.

Δοκιμάζονται οι δυνατότητες των ανθρώπων να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν, να βρουν από κοινού διεξόδους από τα προβλήματα και σε συνδυασμό με φαινόμενα όπως την ελαστικοποίηση της εργασίας, έχουμε συγκρούσεις και σε χώρους δουλειάς.

Το κλειδί είναι να βρεθούν τρόποι να διαγνωστεί το πρόβλημα και να λυθεί με κοινή προσπάθεια όλων.