ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ 73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ανωγείων, πραγματοποιήθηκαν χθες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα ηρωικά θύματα του Ολοκαυτώματος του χωριού από τους Γερμανούς στις 13 Αυγούστου του 1944. Τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων προκειμένου να αποδοθούν τιμές στους νεκρούς του φασιστικού ολοκαυτώματος των Γερμανών κατακτητών και να αναδειχτεί το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός, τίμησαν με την παρουσία τους σύσσωμη η τοπική κοινωνία και δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Μανόλης Κεφαλογιάννης και Νότης Μαριάς, και οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σπύρος Δανέλλης. Επίσης συμμετείχαν ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, οι δήμαρχοι Βιάννου, Καντάνου Σφακίων, Κισάμου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Χερσονήσου, πολλοί αντιδήμαρχοι, ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος και ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιος και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων.

Οι Ανωγειανοί επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος περιηγήθηκε στο χωριό, δοκίμασε τα γλυκίσματα και τα εξαιρετικής ποιότητας κεράσματα των κατοίκων και, όπως υποσχέθηκε, θα επιστρέψει ξανά σύντομα, αφού νιώθει πλέον δεμένος με τον τόπο και τους κατοίκους του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Δήμου Ανωγείων, και ενημερώθηκε για τα εκθέματα.

Νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της 13ης Αυγούστου 1944 όταν οι Γερμανοί φασίστες έκαψαν 940 οικίες, δολοφόνησαν γέρους και ανήμπορους μέσα στο σπίτι τους, κατέστρεψαν, λεηλάτησαν, βεβήλωσαν εκκλησίες και ιερά του τόπου χωρίς όμως να καταφέρουν να κάμψουν στο ελάχιστο την αντίσταση των Ανωγειανών και την αγάπη τους για την ελευθερία του τόπου μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο των θυμάτων της Κατοχής και αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ανωγείων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανόλης Καλλέργης, μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που όπως είπε τιμά την πατρίδα μας με τον αγώνα του και τη στήριξή του στην κοινή προσπάθεια του Δικτύου των μαρτυριών πόλεων να αναδείξουν τις θηριωδίες των φασιστών στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο κ. Καλλέργης, αφού υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων, τόνισε την καθοριστική συμβολή του κ. Παυλόπουλου στην ενότητα της πατρίδας και την προσφορά του στα εθνικά θέματα.

Αντίστοιχα ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης μίλησε για τα διαχρονικά μηνύματα των αγωνιστών της Αντίστασης για ενότητα, αλληλεγγύη, ελευθερία, δημοκρατία, πρόοδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη των Ανωγειανών αγωνιστών της Αντίστασης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι άφησαν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Όπως είπε, «αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την πατρίδα μας.

Τα μηνύματά τους είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για ενότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων των Ανωγειανών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα γράφοντας τα μαρτυρικά Ανώγεια με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας».

73η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ: Στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της Κατοχής κατέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Π. Παυλόπουλος: “Οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες”

«Για εμάς τους Έλληνες η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε “και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες”, κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να τη γνωρίζουν εχθροί και φίλοι». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο ιστορικό και μαρτυρικό χωριό των Ανωγείων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε: «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». O κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Ζητάμε λοιπόν από τη Γερμανία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, καθένας να εκθέσει τις απόψεις του στο αρμόδιο δικαστήριο. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».