Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση την οποία οργάνωσε η «Σύμπραξη Δημοτών» για τη διάσωση των παραδοσιακών και διατηρητέων μνημείων η οποία άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της πόλης, που κατάφεραν να συμφωνήσουν σε σχέση με την αναγκαιότητα που υπάρχει για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της πόλης.
Όπως τόνισε, επικεφαλής της «Σύμπραξης Δημοτών» Π. Ινιωτάκης, για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς της πόλης και κατάφεραν να συμφωνήσουν στην αντικειμενική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο για να κρατήσουμε όρθια και να διεκδικήσουμε τα δημόσια κτήρια της πόλης που καταρρέουν.
Σύμφωνα με τον κ. Ινιωτάκη, τόσο η κ. Συθιακάκη όσο και η κ. Βακάλογλου μας έδειξαν τι είχαμε στο Ηράκλειο, τι χάσαμε και τι έχουμε και τι κινδυνεύομε να χάσουμε.
Είπαν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσα από τη σωστή διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης και αυτό είναι η πραγματική πρόκληση του μέλλοντος για τον ποιοτικό τουρισμό, ο οποίος είναι ζητούμενο – και όχι ο μαζικός τουρισμός που δεν μας αποφέρει τίποτα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι το επιστέγασμα της όλης συζήτησης ήταν η αδήριτη ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που μέσα από μια προγραμματική σύμβαση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και συγκεκριμένα του Δήμου Ηρακλείου, των επιστημονικών φορέων, της Αρχαιολογίας, του ΤΕΕ ΤΑΚ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, θα μπορούν να προσδιοριστούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν με στόχο την ανάδειξη των σημαντικών δημοσίων κτηρίων της πόλης.
Από την πλευρά της «Σύμπραξης Δημοτών» ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Τεχνική Υπηρεσία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) κ. Σπύρος Αποστολάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα λάθη του παρελθόντος τα οποία δυστυχώς για το Ηράκλειο ήταν πολλά και κραυγαλέα, θα πρέπει να αποτελούν φωτεινό παράδειγμα αποφυγής.
Πολλά και σημαντικά κτήρια καταστράφηκαν, είτε από άγνοια, είτε από μισαλλοδοξία είτε και από προσωπικά συμφέροντα, αλλοιώνοντας σημαντικά την εικόνα του Ηρακλείου. Βέβαια εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι και ο Εγκέλαδος συνέβαλε σε μεγάλο μέρος στην καταστροφή αρκετών μνημείων μας.
Το Ηράκλειο το μόνο που έχει να ζηλέψει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η θέληση και η επιθυμία τους να αναδείξουν το κτηριακό τους απόθεμα με σεβασμό στην ιστορικότητα της πόλης τους, αποδίδοντάς το όμως για χρήση στους δημότες τους.
Ο Δήμος της πόλης μας, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι φορείς θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο της αισθητικής συμπαρασέρνοντας τους πολίτες. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι τόσο να ανακαινιστούν κτήρια που καταρρέουν όσο και να ανοίξουν ανακαινισμένα κτήρια και να αποδοθούν σε χρήση.
Και να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα κτήριο δημοτικό να καταρρέει, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα ανακαινισμένο κτήριο ερμητικά κλειστό.
Η πόλη ανήκει στους δημότες της».