Η δημιουργία του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία σε όλο το οδικό δίκτυο στο νησί, αποτελούν σημαντικό μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, που παρουσίασαν επίσημα χθες ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο μουσείο αυτοκινήτου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την προσωπική επιδίωξη του για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στη χώρα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που υλοποιήθηκαν, το νέο σχέδιο για την οδική ασφάλεια πρόκειται να εστιάσει σε:
– Αξιόπιστα και ποιοτικά δεδομένα.
– Καλά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα το υλοποιεί ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης.
– Καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής μέσα από την εκπαίδευση και την επικοινωνία.
– Αποτελεσματικό σύστημα επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας
– Βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των οχημάτων.
«Το σχέδιό μας εδράζεται σε ένα τετράπτυχο: Ασφαλείς δρόμοι. Υπεύθυνοι οδηγοί. Κυκλοφοριακή παιδεία. Δίκαιοι κανόνες για όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής για να προσθέσει:
«Το πιο άμεσο και φλέγον, είναι να κάνουμε πιο ασφαλείς τους δρόμους μας. Κεντρική θέση σε αυτή την προσπάθεια έχει το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.
Αλλά και το ειδικό πλέγμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος.
Ξεμπλοκάρουμε επίσης μεγάλα οδικά έργα: Τον Ε-65, τον ΒΟΑΚ, το Καλαμάτα-Ριζόμυλος, τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην Αθήνα και το flyover στη Θεσσαλονίκη».
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων:
«Επιλογή και προσπάθεια της κυβέρνησής μας είναι να δίνουμε κίνητρα για την ανανέωσή του στόλου ΙΧ, γιατί τα νέα αυτοκίνητα εκτός του ότι ρυπαίνουν λιγότερο, είναι κατά κανόνα και πολύ ασφαλέστερα. Προχωράμε επίσης σε αναθεώρηση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι προβλέψεις του θα είναι δίκαιες, ρεαλιστικές και θα χτυπούν τα προβλήματα στη ρίζα τους».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής:
«Η νέα εθνική προσέγγιση για την οδική ασφάλεια είναι αυτή του Ασφαλούς Συστήματος που αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο λάθος είναι εγγενές στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέρη ενός οδικού συστήματος πρέπει να αναλάβουν ευθύνη ώστε το αναπόφευκτο τροχαίο ατύχημα να μην είναι θανατηφόρο.
Η ευθύνη, λοιπόν, δεν μπορεί να ανήκει μόνο στον χρήστη ενός δρόμου. Κάθε εμπλεκόμενο μέρος, η πολιτεία, οι διαχειριστές των δρόμων και η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Το ευρωπαϊκό όραμα για μηδενικά θύματα από τροχαία το 2050 μπορεί να μοιάζει ουτοπικό, αλλά όσο παλεύουμε να το πετύχουμε ο αριθμός των θυμάτων θα μειώνεται».