Παρατηρητήριο υπαίθρου ανακοινώθηκε σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου με επιστήμονες συνεργάτες του και εκπροσώπους τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας

Η δημιουργία και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης, του πρώτου στην Ελλάδα, για την ενίσχυση του συστήματος υποστήριξης των φορέων της Κρήτης που ασχολούνται ή σχεδιάζουν για την κρητική ύπαιθρο, ανακοινώθηκε χθες στην περιφέρεια Κρήτης σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου με επιστήμονες συνεργάτες του και εκπροσώπους τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας.

Η ίδρυση του παρατηρητήριου γίνεται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγός».

Το παρατηρητήριο, όπως αναφέρθηκε, θα καλύψει την Κρήτη, όλους τους Δήμους με “κτίσιμο” πιλοτική έναρξη και εφαρμογή από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ τη σημαντικότητα και τον ρόλο του παρατηρητήριου τόνισαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και οι παριστάμενοι στη σύσκεψη.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του παρατηρητήριου αν. καθηγητης του Πολυτεχνείου (σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικων) Νίκος Σκουτέλης, ο πρόεδρος της αναπτυξιακής “πλοηγος” Χάρης Ροδιτάκης, ο Δ/ντής Γιώργος Ζερβός, η συντονίστρια του παρατηρητήριου διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Χρύσα Παγκάλου και ο Γιώργος Ψαράκης υπ. διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως αναφέρθηκε, με την έναρξη λειτουργίας, πρόσφατα, του παρατηρητηρίου επιδιώκεται, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της δυναμικής της κρητικής υπαίθρου αλλά και οι κίνδυνοι που την απειλούν, οι προοπτικές αλλά και οι προϋποθέσεις που μπορούν να διασφαλίσουν τις επιθυμητές εξελίξεις.

Κι όλα αυτά, όπως διευκρινίστηκε, θα γίνονται μέσα από τη συγκέντρωση, παρακολούθηση, ανάλυση κι επεξεργασία των σχετικών με το θέμα δεδομένων και την επιστημονική στη συνέχεια τεκμηρίωση  προτάσεων, εισηγήσεων και κατευθύνσεων με αποδέκτες εκείνους τους φορείς της Κρήτης που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε προβλέπεται να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα, ο περιφερειάρχης απάντησε: «Μετά από έναν χρόνο θα έχομε τα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά πρέπει και οι Δήμοι – και οι νέοι δήμαρχοι και οι παλιοί – να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα, γιατί μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να αποδώσει».

Ζήτησε δε απ’ όλους να δουν την πολλαπλασιαστική αξία που έχουν τα έργα αυτά για τις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας: «Αν το έχομε αυτό υπόψη, τότε, ναι, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι τότε μπορεί και η Περιφέρεια Κρήτης να συναγωνίζεται τις Περιφέρειες της Ευρώπης».

Βασικός στόχος του παρατηρητήριου, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης και οι άλλοι συμμετέχοντες εκπρόσωποι, είναι να συμβάλει στην επέκταση και αποκρυπτογράφηση των μεταβολών που συντελούνται και επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ύπαιθρο της Κρήτης μέσα από τη συστηματική συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία κι αποκωδικοποίηση πληροφοριών και δεδομένων που την αφορούν.

Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας του Π.Υ.Κ.  έχει  το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συνεργασία του ‘’Πλοηγού Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή’’ (παγκρήτιος μη κερδοσκοπικός φορέας αυτοδιοικητικών, αναπτυξιακών, αγροτικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχημάτων).

Επισης, αναφέρθηκε ότι για τη λειτουργία του Παρατηρητήριου (Π.Υ.Κ ) για τις ανάγκες συγκέντρωσης, καταγραφής κι επεξεργασίας στοιχείων, θα διαθέτει μια ηλεκτρονική βαση δεδομένων αποκλειστικά για την κρητική ύπαιθρο.

Θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα προς τους αρμόδιους φορείς (ιδίως σε Περιφέρεια, Δήμους κι αναπτυξιακους φορείς) μέσω εισηγήσεων, προτάσεων, κατευθύνσεων κλπ. διαχέοντας παράλληλα προς την κρητική κοινωνία  πληροφορίες που θα τη βοηθούν και θα την οδηγούν σε μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχεδιασμούς κι αποφάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις ενημέρωσης, σεμινάρια άτυπης εκπαίδευσης, ενώ θα αναπτύσσονται μέσω του Π.Υ.Κ. δράσεις μεταφοράς καλών πρακτικών, καθώς και συνεργασίες με χώρους και ιδρύματα έρευνας, μελέτης κι εκπαίδευσης, από την Ελλαδικό και το εξωτερικό.