«Παράθυρο» για το μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη

Παράθυρο ανοίγει μια θετική αναφορά του υφυπουργού Υποδομών με αρμοδιότητα τις Μεταφορές, Βασίλη Οικονόμου για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε σχέση με τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου στην Κρήτη που θα ενώσει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου με το Ηράκλειο, και τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού, σημείωσε ότι θα ήταν σκόπιμο το θέμα να εξεταστεί τεχνοοικονομικά με μια μελέτη σκοπιμότητας.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου

Η τοποθέτηση του υφυπουργού έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα μέλη της Παγκρήτιας Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς που σχεδιάζουν να εκκινήσουν νέο γύρο επαφών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την Κυβέρνηση και να δρομολογήσει διαδικασίες στην κατεύθυνση αυτή.

Θετική τοποθέτηση του υφυπουργού

Ειδικότερα, απαντώντας ο υφυπουργός για το επίμαχο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σύνδεση ενός αεροδρομίου με έναν αστικό χώρο και η διασύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων της Κρήτης είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου.

Εντούτοις, η ανάπτυξη των μεταφορών στη νήσο δεν ακολούθησε την ιστορικά τυπική διαδοχή, όπου πρώτα εμφανίζονται οι σιδηροδρομικές χαράξεις πριν το αυτοκίνητο και μετά ακολουθούν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι.

Το αδρό ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα ανάπτυξη του αυτοκινητόδρομου, θα απαιτούσε σημαντικά τεχνικά έργα σε περιορισμένα περάσματα.

Ενδεχομένως θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ζήτημα τεχνοοικονομικά με μία μελέτη σκοπιμότητας που θα περιλάμβανε μία αναγνωριστική μελέτη χάραξης, είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης είτε σε επίπεδο Περιφέρειας».

Ρεαλιστική και η μόνη ασφαλής λύση η δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς

Το μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη κ. Λευτέρης Μιχελάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η δήλωση του υφυπουργού είναι μια σαφώς θετική εξέλιξη με την έννοια ότι το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτής της υποδομής, όμως το κρίσιμο ζητούμενο είναι και να την υιοθετήσει σαν πολιτική στόχευση.

Στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί η επιτροπή το επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσουν μια σειρά από επαφές και συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο με τους βουλευτές και με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης στο οποίο θα εμπεριέχεται ένας οδικός χάρτης για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας μέσου σταθερής τροχιάς.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Λευτέρης Μιχελάκης
Το μέλος της Παγκρήτιας Επιτροπής για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς Λευτέρης Μιχελάκης

Υπάρχουν δεκάδες επιχειρήματα που θεμελιώνουν την αναγκαιότητα αυτής της υποδομής με κορυφαίο την αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, τονίζει ο κ. Μιχελάκης ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι η δρομολογούμενη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να καλύψει τον τεράστιο όγκο των αναγκών μετακίνησης που προκύπτουν από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται ο αναμενόμενος ετήσιος φόρτος επιβατών το 2025 μπορεί να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια επιβάτες, με το 80% περίπου της συνολικής κίνησης να συγκεντρώνεται στο εξάμηνο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Άρα εγείρονται τεράστια ζητήματα σε ό,τι αφορά στη γρήγορη και κυρίως ασφαλή μετακίνηση των πολιτών που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη χρήση ενός μέσου σταθερής τροχιάς.

Αντίστοιχα μεγάλα ζητήματα εγείρονται και σε σχέση με την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου η λειτουργία του οποίου θα αυξήσει κατακόρυφα τις αφίξεις, γεγονός που εγείρει τεράστια ζητήματα στο θέμα των μετακινήσεων.

Όπως είναι γνωστό ήδη στο διαδίκτυο βρίσκεται σε εξέλιξη και ηλεκτρονική ψηφοφορία στην πλατφόρμα CHANGE.ORG https://chng.it/wjNm7wFcm5 στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος επιθυμεί και να στηρίξει με την ψήφο του το αίτημα για τη δημιουργία μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη.

Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι: Η Κρήτη πρέπει και μπορεί να στραφεί στα μέσα μετακίνησης που είναι φιλικά στο περιβάλλον, γρήγορα, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλες και όλους χωρίς διακρίσεις.

Γιατί μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη:

• Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς περιορίζουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση,

• Γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,

• Γιατί αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία,

• Γιατί είναι μέσα γρήγορα και ασφαλή,

• Γιατί αποδεδειγμένα βελτιώνουν την οδική ασφάλεια,

• Γιατί αποδεδειγμένα αποτελούν τα πλέον οικονομικά μέσα μετακίνησης,

• Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν μέσα δημοκρατικά και προσβάσιμα σε όλους ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το φύλο, την ηλικία ή την εθνικότητα κ.α.

• Γιατί αποδεδειγμένα τα μέσα σταθερής τροχιάς περιορίζουν την αστική διάχυση και την ανάγκη για άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση,

• Γιατί υπάρχουν τεκμηριωμένες προβλέψεις για αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί και σχεδιάζονται συστηματικά νέες υποδομές (αεροδρόμιο, μαρίνες, καταλύματα) χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ουσιαστική πρόβλεψη για κρίσιμες επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα μεταφοράς και δίκτυα ασφαλούς και μαζικής προσπέλασης,

• Γιατί η Ευρώπη επενδύει πλέον μόνο στις σύγχρονες, πράσινες καινοτόμες μεταφορές που μέσα σε αυτές ανήκουν τα μέσα σταθερής τροχιάς,

• Γιατί η αναγκαιότητα αυτή για την Κρήτη έχει διατυπωθεί σε κεντρικούς σχεδιασμούς του κράτους ήδη από το 1911 και συστηματικά ‘κόβεται’ με ανεπαρκή τεχνικά και οικονομικά επιχειρήματα,

• Γιατί το ζήτημα των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών σε όλα τα σύγχρονα κράτη (περιλαμβανομένων και νησιών με ανάλογο πληθυσμό ή σχετική επισκεψιμότητα) επιλύεται στη βάση του με συλλογικά μέσα ΜΑΖΙΚΗΣ μεταφοράς και κυρίως με μέσα σταθερής τροχιάς, που συνδέουν τους βασικούς αστικούς πόλους με τις πύλες εισόδου- εξόδου (αεροδρόμια, λιμάνια)».