Παράταση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας  ζητεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου

Την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκης Κεραμέως για να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ζητεί με επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, επισημαίνοντας τις ασφυκτικές πιέσεις συμμόρφωσης,  έως τη Δευτέρα 1/7/2024, στις οποίες αδυνατούν ν΄ ανταποκριθούν, κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει στην επιστολή του:

«Το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει γίνει αποδέκτης της έντονης  διαμαρτυρίας αρκετών εκ των 25.000 μελών του, σχετικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από 1η Ιουλίου 2024.

Το εγχείρημα αυτό ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλει στην πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλούμενης εργασίας, ωστόσο η άμεση εφαρμογή του προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα, κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – όχι μόνο της δικής μας περιφερειακής ενότητας  -και μάλιστα στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.

Οι υπόχρεοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα  μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που αποδεικνύεται ανεπαρκές για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες τους σε ενημέρωση, εκπαίδευση, υποδομές και μέσα.

Ακόμη και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο 37271/21-06-2024, στην εκπνοή του χρόνου, δεν είναι δυνατόν να λύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει, δεδομένης και της αδυναμίας των εταιρειών λογισμικού να καλύψουν άμεσα την τεράστια ζήτηση σε ηλεκτρονικά συστήματα.

Με βάση τα ανωτέρω, το Επιμελητήριο Ηρακλείου ζητεί τη δική σας παρέμβαση για την παράταση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και τη σταδιακή ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο μέτρο, αλλά και τη μείωση του τεράστιου προστίμου, με το οποίο απειλούνται οι επιχειρήσεις