Παράνομες θεραπείες με “βλαστοκύτταρα” – «Σε ένα κράτος που ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει…»

«Είμαι 36 χρόνια γιατρός και δεν ήρθε ποτέ κανείς να με ελέγξει: Είμαι επαρκής χειρουργικά ; Δουλεύω ή κάθομαι;»

Με αφορμή τον θάνατο του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Μαζωνάκη, ορισμένες σκέψεις που έγραψε ο διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Μανόλης Προκοπάκης

Ο γιατρός, σημειώνει:Παντού στην Ελλάδα υπάρχουν ΜΗ αδειοδοτημένες «κλινικές» και διάφοροι ημιμαθείς, που πουλάνε διάφορες θεραπείες. Laser, που γίνονται από κοριτσάκια χωρίς την παραμικρή διαπιστευμένη εκπαίδευση ή από ιατρούς που δεν ξέρουν τίποτα από Laser. Υαλουρονικά, fillers, Botox, από άσχετους, σε ιατρεία χωρίς έλεγχο, από διάφορους αστείους. Θεραπείες μη πιστοποιημένες με βλαστοκύτταρα, για τα πάντα, από μαλλιά μέχρι αναγέννηση δέρματος. Όταν εμάς μας πήρε 12 χρόνια να πιστοποιήσουμε ανεπιτυχώς την χρήση βλαστοκυττάρων στις διαταραχές όσφρησης! Κι όταν η κοσμήτορας της ιατρικής και καθηγήτρια Αιματολογίας έχει κάνει ακόμα και ημερίδες επιμόρφωσης για να αντιμετωπίσει τους αλμπάνηδες!

Γεμάτα από κόσμο ινστιτούτα και οι αυτοσχέδιες κλινικοτρύπες παντού, κι εδώ στην Κρήτη φυσικά. Γιατροί που είδαν κι έπαθαν να πάρουν ειδικότητα, αυτοβαπτίζονται ειδήμονες σε «ειδικές» θεραπείες και κάνουν μπότοξ σε ότι κινείται, στο όνομα του κέρδους, αδιαφορώντας για τις επιπλοκές, οι οποίες παρεπιπτόντως έρχονται σε εμάς στο ΠαΓΝΗ. Επιπλοκές που δεν μαθαίνονται, διότι ποια γυναίκα πχ θα παραδεχτεί ότι έκανε υαλουρονικό και μπότοξ, ή αναίμακτη (!) ρινοπλαστική, αλλά νεκρώθηκε το πρόσωπό της; Και βλέπεις εκλεκτά μέλη της ηρακλειώτικης κοινωνίας, άτομα κατά τεκμήριο επιτυχημένα οικονομικώς, άτομα μορφωμένα, να παραδίδονται σε «ιατρικές» πράξεις επικίνδυνων αλμπάνιδων.
Κι ο ιατρικός σύλλογος Ηρακλείου τι κάνει; Δυστυχώς είναι θεσμικά αδύναμος, όσο κι αν υπάρχουν εξαίρετες μονάδες στην διοίκηση αυτού.

Σε ένα κράτος που ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει, που ο ιατρός αμοίβεται με 2.5 ευρώ την ώρα σε εφημερία το Σαββατοκύριακο, που αδυνατούμε να λύσουμε στοιχειώδη προβλήματα της καθημερινής νοσοκομειακής πραγματικότητος, και που τα χειρουργεία στον δημόσιο τομέα υπολειτουργούν, όλα είναι πιθανά. Και όλα πολύ κοντά μας.

Έχω άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος εδώ και 36 χρόνια και είμαι καθηγητής πρώτης βαθμίδος και διευθυντής της μεγαλύτερης ΩΡΛ Κλινικής της νότιας Ελλάδος. Δεν έχει έρθει ποτέ, κανένας, να με ελέγξει! Πώς χειρουργώ; Είμαι επαρκής χειρουργικά; Τι φάρμακα δίνω; Γιατί τα δίνω; Εκπαιδεύω τους ειδικευόμενους και τους φοιτητές; Ακαδημαϊκά τι κάνω; Δημοσιεύω ή κάθομαι; Δίνω ομιλίες και μετεκπαιδεύομαι ή απλώς ψάχνω για να αράξω; Προάγω την γνώση ή εφευρίσκω θεραπείες κατά το δοκούν. Τίποτα, τίποτα, τίποτα. Σε ένα ΕΣΥ που πολύ απλά, θα έπρεπε να γράφουμε ότι κάνουμε και να κάνουμε ότι γράφουμε.»

Και καταλήγει: «Στην θέση του Μαζωνάκη θα μπορούσε να είναι η παχύσαρκη κορούλα σου που κάνει θεραπείες αδυνατίσματος, αλλά και ο γιος σου που προσπαθεί να φτιάξει μυς στα γυμναστήρια. Αλλά και όλοι αυτοί που κανείς δεν τους είπε ότι η τοξίνη μποτιλίνουμ είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή από το δηλητήριο του κροταλία και αυτοί που την χειρίζονται δεν πρέπει να είναι εμπειριστές ή ασκούμενοι μάγοι.»

Από την πλευρά της η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ελένη Παπαδάκη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις παράνομες και μη εγκεκριμένες θεραπείες με “βλαστοκύτταρα” και Αναγεννητική Ιατρική σε μη-αδειοδοτημένα “Κέντρα”.

Η ανάρτηση της κ. Παπαδάκη

“Με αφορμή το θάνατο του αγαπημένου, άτυχου, τραγουδιστή

Με τον πιο ατυχή τρόπο αναδύθηκε το θέμα των παράνομων θεραπειών με “βλαστοκύτταρα” και μεθόδους “Αναγεννητικής Ιατρικής” σε μη-αδειοδοτημένα “Κέντρα” για το οποίο έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια αλλά και μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΓΘΑΙ) Hellenic Society of Gene Therapy and Regenerative Medicine της οποίας είμαι μέλος του ΔΣ. Μάλιστα, στις 27 Απριλίου 2026 είχαμε – ως ΕΕΓΘΑΙ – οργανώσει ημερίδα “Αλήθειες και Μύθοι για τις Κυτταρικές Θεραπείες: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς” στα Προπύλαια για το κοινό και τους δημοσιογράφους για να επιστήσουμε την προσοχή στο κοινό και στην Πολιτεία για τους κινδύνους από μη-εγκεκριμένες θεραπείες.

Να σημειωθεί ακόμα μια φορά ότι ο ΕΟΦ ουδεμία έγκριση έχει δώσει για τέτοιου είδους θεραπείες και ό,τι σχετικό διαφημίζεται σε διάφορα Ιατρεία είναι παράνομο.”