Τις δυσκολίες και τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Παλιόκαστρου μετά την φονική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή, κατέγραψε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, και τον Μιχάλη Χουστουλάκη, Δημοτικό Σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου επισκέφτηκαν την περιοχή.
Όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο του κόμματος «πολλοί από τους κατοίκους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και αναγκασμένοι να ανεβαίνουν σε τραπέζια και στέγες, να κολυμπούν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους για να μπορέσουν να σωθούν. Ενώ ακόμα και τώρα προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, να περισώσουν ότι μπορούν από τον οικιακό και επαγγελματικό τους εξοπλισμό, να καταγράψουν συνολικά τις απώλειες που έχουν.
Και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε άμεση υποστήριξη και καταβολή οικονομικής βοήθειας, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στο λογαριασμό τους. Παλεύουν μόνοι τους για να καθαρίσουν τα σπίτια τους και έχουν ξοδέψει πολλαπλάσια από αυτά που προβλέπεται να πάρουν, για να επιδιορθώσουν ζημιές και να είναι κατοικήσιμα, για να προμηθευτούν τον αναγκαίο οικιακό εξοπλισμό.
Η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχειλίζει αφού βλέπουν την παντελή απουσία μέτρων και έργων πρόληψης, προστασίας και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Ανέφεραν επίσης ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν αποζημιώνονται για τα κατεστραμμένα οχήματα τους, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους και στις καθημερινές εξωτερικές τους υποχρεώσεις».
Από την πλευρά του ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «Η ευθύνη ανήκει διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές γιατί γνώριζαν και γνωρίζουν που εντοπίζονται ελλείψεις έως και παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων, ποιες είναι οι επίφοβες περιοχές για ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα.
Και παρόλο που υπάρχουν οι «επιστημονικές – τεχνολογικές γνώσεις, δυνατότητες και εργαλεία», δεν προχωρούν συνολικά σε έργα πολιτικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικής θωράκισης γιατί δεν είναι προτεραιότητα στα διάφορα προγράμματα των υπουργείων και της περιφέρειας Κρήτης.
Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» δεν εγκρίνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, επιστρέφοντας πίσω τις ώριμες μελέτες-προτάσεις των δήμων. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ορίζει ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα αντιπλημμυρικά έργα (ακόμα και για καθαρισμό ρεμάτων-όμβριων υδάτων ή οριοθέτηση ρεμάτων).
Υπολογίζουν ότι το κόστος υλοποίησης τους δεν θα αποφέρει τα εύκολα και μεγάλα κέρδη που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση τους, σε αντίθεση για παράδειγμα με έργα σαν τον ΒΟΑΚ που «επενδύουν» στην επιβολή διοδίων».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε τις ευθύνες που διαχρονικά έχει η Δημοτική Αρχή, η οποία όχι μόνο δεν καταγγέλλει το κεντρικό κράτος και δεν διεκδικεί, αλλά απέναντι σε κάθε αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας και να γίνουν οι ανάλογες υποδομές, δήλωνε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, καλλιεργούσε τον εφησυχασμό και περιοριζόταν σε λύσεις «μίνιμουμ» κόστους.