«Στον πάγο» εξακολουθεί να βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης η υλοποίηση του οποίου, συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική προστασία και κυρίως την πολεοδομική οργάνωση του Ηρακλείου.
Το φράγμα των Δαφνών, παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες, και τις πολιτικές δεσμεύσεις, εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά. Με τον τρόπο αυτό, απίστευτες ποσότητες νερού χάνονται, παραμένουμε ευάλωτοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ δομημένες περιοχές του Ηρακλείου βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας εκτός σχεδίου πόλης.
Συγκεκριμένα, το φράγμα των Δαφνών στην περιοχή Λιθίνες, και μια σειρά άλλων συνοδών έργων παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία ξανά και ξανά εξακολουθούν να παραμένουν στα χαρτιά.
Η κατασκευή του φράγματος δεν είναι μόνο μια παρέμβαση αναγκαία σε ότι αφορά τη συγκέντρωση νερού που θα εκτονώσει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα έργο που επηρεάζει ευθέως μια τεράστια γεωγραφική ενότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου που αναπτύσσεται στην περιφέρεια ΤΕΙ Εσταυρωμένος.
Για την ακρίβεια εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο ανάσχεσης δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση του ποταμού Γιόφυρου, που είναι αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση προκειμένου η συγκεκριμένη περιοχή να καταφέρει να αποκτήσει σχέδιο πόλης.
Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα αντιπλημμυρικό έργο ζωτικής σημασίας, καθώς ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση της πλημμυρικής ζώνης και παράλληλα για την επέκταση του σχεδίου πόλης, που αποτελεί διαχρονικό κυρίαρχο αίτημα των κατοίκων των περιοχών ΤΕΙ και Εσταυρωμένου, οι οποίες στερούνται βασικά έργα υποδομής σε επίπεδο δικτύων, δρόμων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων.
Η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών (αλληλοεπιδρά άμεσα με την οριοθέτηση του Γιόφυρου) έχει “κακοφορμίσει”, καθώς μετά από 12 χρόνια η σύμβαση που υπογράφηκε για το σκοπό αυτό ανάμεσα στο Δήμο Ηρακλείου και τον πρώην ΟΑΝΑΚ ούτε έχει παραδοθεί και ούτε έχει πληρωθεί.
Πρόκειται για μια μελέτη η οποία συντάχθηκε με τις προδιαγραφές του 2007 και φυσικά δεν είναι αυτή τη στιγμή υλοποιήσιμη καθώς έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα που ο νόμος ορίζει για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μελετών.
Η δημοτική Αρχή από την πλευρά της, παρά το γεγονός ότι αποφεύγει δημόσια να τοποθετηθεί για το επίμαχο θέμα, δείχνει με νόημα την πλευρά του ΟΑΚ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσει η συγκρότηση της νέας διοίκησης θα επιδιωχθεί να υπάρξουν οι αναγκαίες συνεννοήσεις για να βρεθεί λύση στο επίμαχο θέμα.
Το επίμαχο θέμα θίγει με σχετική επιστολή του στην «Π» και ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Μπαφάκης ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «από το Νοέμβριο του έτους 2018 είχε υποβληθεί στη Ελληνική Βουλή επίκαιρη ερώτηση από το νυν Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη στους τότε Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατασκευής του Φράγματος Λιθινών Δαφνών.
Διότι έπρεπε να επισπευσθεί το έργο αυτό με βάση τη σπουδαιότητα του από το Δήμο Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας του Ηρακλείου και των περιχώρων, με δεδομένο ότι είχε εξασφαλιστεί παλαιόθεν στο Ταμείο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Ηρακλείου το κονδύλιο κατασκευής του.
Ειδικότερα στην πιο πάνω ερώτηση επισημαίνεται ότι «εκδόθηκε η με αριθ. 95/23-07-2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που είναι σήμερα εκτελεστή και δικαίωσε τους ιδιοκτήτες, συγκρατώντας στο νόμιμο ύψος τις τιμές αποζημίωσης των ακινήτων τους
. Επομένως, όσο είναι καιρός, πρέπει να φροντίσει ο Δήμος Ηρακλείου να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την εκτέλεση του έργου τούτου, με ταυτόχρονη παρακατάθεση των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών, πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες των δικαστικών αποφάσεων».