Την κατασκευή ολοκληρωμένης μονάδας που θα βασίζεται στην ηλιακή ξήρανση και στην κομποστοποίηση με στόχο την παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού οργανικού λιπάσματος μέσα στο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων, σχεδιάζει ο ΕΣΔΑΚ.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα παράγεται οργανικό λίπασμα το οποίο θα αξιοποιείται για τις ανάγκες του πρασίνου στους Δήμους της Κρήτης. Αυτό τονίζει στην «Π» με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα σημαντική δράση της εξειδικευμένης πλέον περιβαλλοντικής πολιτικής που αναπτύσσεται σε όλη την Κρήτη.
Τι θα παράγει η νέα μονάδα
Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, η μονάδα θα παράγει 2.000 τόνους ξηράς ουσίας από 10.000 τόνους αφυδατωμένης ιλύος (λάσπης) που θα επιστρέφει, ως εδαφοβελτιωτικό προϊόν. Επίσης 3.000 τόνοι βιοαποβλήτων κουζίνας θα επιστρέφονται ως εδαφοβελτιωτικό προϊόν. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιηθούν 2.000 τόνοι πρασίνου από κλαδέματα και άλλες δράσεις και θα επανεισαχθούν στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας με τη παραγωγή θρεπτικών συστατικών που θα αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης νέας βιομάζας και τη διατήρηση του κύκλου.
Πώς θα γίνεται η παραγωγή
Με τη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από το βιοαέριο μέσω της συμπαραγωγής θερμικής ενέργειας η οποία θα αξιοποιείται στη ξήρανση της λάσπης. Το συνολικό ποσοστό αξιοποίησης της ενέργειας ξεπερνά το 80%, ενώ σε όλα τα παρόμοια έργα εκμετάλλευσης του Βιοαερίου των ΧΥΤΑ το ποσοστό αξιοποίησης δεν ξεπερνά το 40%. Θα γίνεται χρήση χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με μεθόδους όπως είναι η ηλιακή ξήρανση και η κομποστοποίηση στις οποίες η ενέργεια προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία και την αερόβια ζύμωση δημιουργώντας συνθήκες μέγιστης αειφορίας. Συνολικά λοιπόν η μονάδα θα είναι σε θέση να παράγει άνω των 5.000 τόνων εδαφοβελτιωτικών υλικών υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας για τα φυτά.
Καινοτόμο έργο ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας
Η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρη Μαμουλάκη ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας καθώς μέσω του καινοτόμου αυτού έργου επιτυγχάνονται σταδιακά οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε εθνικό επίπεδο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αξιοποίηση όλων όσων παράγει και καταναλώνει ο πολίτης.
Η Κρήτη, συνέχισε ο κ. Μαμουλάκης, ως νησί και με τη συγκεκριμένη βραχώδη γεωμορφολογία απαιτεί τέτοιου είδους δραστηριότητες, χαμηλής έντασης, που θα παρέχουν στους Δήμους τη δυνατότητα ανάπτυξης πρασίνου στον πολεοδομικό ιστό αφού με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται:
- Η ανάκτηση υλικών από τα βιοαπόβλητα που παράγει ο ίδιος αυτός ιστός, δημιουργώντας νέους κύκλους αξίας σε νέα υλικά που προέρχονται από απόβλητα
- Η ευεργετική συνέπεια για το περιβάλλον δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, συμμετέχει επίσης στην αειφορία και στη μείωση της εξάντλησης του περιβάλλοντος
3.Μειώνει τη χρήση χημικών λιπασμάτων, παραγώγων πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων οι οποίοι είναι πόροι που βρίσκονται σε εξάντληση.
Πώς θα δημιουργηθεί η νέα μονάδα
Ο ΕΣΔΑΚ υπογράφει προσεχώς τη σύμβαση αξιοποίησης του Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών με συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,00 MWκαι παραγωγή θερμικής ενέργειας 1,00 MW.Επίσης ο κανονισμός λειτουργίας του ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών προβλέπει την κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λάσπης πλησίον του χώρου παραλαβής και διαχείρισης της. Η μονάδα θα περιλαμβάνει δύο θερμοκήπια με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό,εμβαδού λίγο μεγαλυτέρου του ενός (1) στρέμματος (εκάστου). Η δυναμικότητα επεξεργασίας θα είναι 4.000 τόνοι ανά έτος, η οποία με την εξωτερική θερμότητα από την μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου (μηχανή/εςσυμπαραγωγής) θα μπορεί να ανέλθει στους 10.000 τόνους ανά έτος.Η κατασκευή τη μονάδας ξήρανσης λάσπης θα βελτιώσει την τελική της διάθεσε σε σχέση με την υφιστάμενη
Τι θα αξιοποιεί η νέα μονάδα επεξεργασίας
Ο Δήμος Ηρακλείου συγκεντρώνει όλα τα κλαδέματα από τη συντήρηση του πρασίνου της πόλης στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων όπου έχει εγκατασταθεί Τεμαχιστής Ογκωδών. Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Γαζίου παράγει άνω των 10.000 τόνων αφυδατωμένης λάσπης. Η πρωτοβάθμια λάσπη που παράγεται έχει υποστεί αναερόβια επεξεργασία ενώ η δευτεροβάθμια είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης αερόβιας επεξεργασίας καθιστώντας την ως ένα υψηλής ποιότητας βιοαπόβλητο. Επίσης τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Για τη χρηματοδότηση υλοποίησης της μονάδας, που χωρίζεται σε δύο έργα, ένα δημόσιο έργο και μία προμήθεια, έχει υποβληθεί η μελέτη προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο.