πανδημία Κρήτη χαλάει τον χάρτη
Η εικόνα της Κρήτης δεν είναι καλή, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Η Κρήτη χαλάει την εικόνα της χώρας! Μία ματιά να ρίξει κανείς στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας διαπιστώνει πως μονάχα το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο- η Μύκονος, επίσης- είναι στο πορτοκαλί. Όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες είναι στο πράσινο και το κίτρινο.

Πανελλαδικά, η εβδομαδιαία τάση των κρουσμάτων είναι σταθερή, η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 45,72%, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί τους 35,54% και ο δείκτης θετικότητας είναι το 0.09%.

Σε τοπικό επίπεδο, στο Ηράκλειο η πορεία των κρουσμάτων είναι ανοδική, η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 42,65%, πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 31,94%.

Στο Ρέθυμνο, επίσης είναι ανοδική η πορεία της πανδημίας, στο 39,18% φτάνει η εμβολιαστική κάλυψη ενώ το 30,76% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σταθερή είναι η εικόνα στα Χανιά, με την εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει το 43,20% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί τους 33,09%.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Λασίθι, όπου το 52,12% φτάνει το ποσοστό των ατόμων που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί το 45,11%.

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους

Τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί και την Κρήτη, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κόσμος πρέπει να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης τονίζει πως «ανοίξαμε με μόνο 35% πλήρως εμβολιασμένους, με ένα εξαιρετικά μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού που ο περιορισμός του απαιτεί πλήρη εμβολιασμό (15 μέρες μετά την 2η δόση) και αυξημένο ποσοστό (>80%) ανοσίας της κοινότητας αλλά και μια προτίμηση στους νέους».

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι η κυβέρνηση δείχνει διστακτική στις αποφάσεις της: ´χρειάζεται επανατοποθέτηση της χρήσης της μάσκας στη καθημερινότητα (δόθηκε λάθος μήνυμα χαλάρωσης, ελάχιστοι πλέον την φορούν), υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών, εστίασης, εκπαιδευτικών, μέσων μεταφορών και προώθηση του εμβολιασμού των νέων αλλιώς κινδυνεύουμε τα ανοιχτά σχολεία και τα Πανεπιστήμια να γίνουν τρυβλία υπερμετάδοσης το φθινόπωρο (1 παιδί μολύνει 9, αυτά 81 τα οποία ως κοινωνικά δραστήρια θα τον μεταφέρουν σε σπίτια, χώρους άθλησης και διασκέδασης).

Για παράδειγμα, ας ενσωματώσει το εμβόλιο  κατά του κοροναϊού στο πιστοποιητικό υγείας των επαγγελματιών εστίασης. Τάχιστα, δεν έχουμε πολύ χρόνο. Εάν αναπαραγάγουμε το προηγούμενο φθινόπωρο με έναν όμως πιο επιθετικό ιό και μάλιστα νωρίτερα η Κυβέρνηση θα νιώσει για πρώτη φορά το σοκ της αμφισβήτησης, με ότι αυτό θα σημάνει για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Ο κ. Γεωργιαδης το δηλώνει δημόσια ξεκάθαρα: οι οικονομικές δυνατότητες στήριξης νέων lockdown (τοπικών η γενικού) περιορίστηκαν.

Η διστακτικότητα λοιπόν των πολιτών να εμβολιαστούν και της Πολιτείας να δράσει είναι ανησυχητική και αδικαιολόγητη με 7,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων διαθέσιμες και με την εμπειρία του προηγούμενου φθινοπώρου».

γεωργοπουλος
O κ. Γεωργόπουλος

Ο καθηγητής Εντατικής και διευθυντής ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος, σε ανάρτησή του, αναφέρει «Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές είναι ενέργειες που βλάπτουν ή δεν λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των άλλων. Έχει επίσης οριστεί ως κάθε είδος συμπεριφοράς που παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα ενός άλλου ατόμου και οποιαδήποτε συμπεριφορά που θεωρείται ότι είναι ενοχλητική για τους άλλους στην κοινωνία.  Σήμερα με 1001 κρούσματα  COVID-19 στη χώρα το “Αρνούμαι να εμβολιαστώ” σαφώς πληροί όλα τα κριτήρια για αντικοινωνική συμπεριφορά».

Σε άλλη τοποθέτησή του, αναφέρει: «Αργήσαμε χαρακτηριστικά.  Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ομάδες επαγγελματιών.  Επαγγελματίες υγείας θα έπρεπε να είχαν ήδη εμβολιαστεί.  Δεν καταλαβαίνω την ανοχή που έχει επιδείξει η πολιτεία σε επαγγελματίας υγείας που αρνούνται να εμβολιαστούν».