Παπούρα: Πέρασε από το ΚΑΣ το «μνημείο – σάντουιτς»

Η εγκατάσταση του ραντάρ στο λόφο της Παπούρας, πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη (10/07). 

Με ανάρτησή της η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, ενημέρωσε για αυτή την εξέλιξη και κατέγραψε αναλυτικά τους προβληματισμούς της σχετικά με το ζήτημα. 

Στην κατακλείδα της αναρτησής της η κα Κουτσούμπα γράφει: «Η υπόθεση προφανώς και δεν τελειώνει εδώ. Η υπόθεση των μνημείων δεν τελειώνει όσο υπάρχουν αρχαιολόγοι που δεν πατούν τον όρκο τους και πολίτες που αγαπούν τις αρχαιότητες».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Δέσποινα Κουτσούμπα

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω για το χτεσινό ΚΑΣ, παρότι ήμουν προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Όταν έχεις απέναντι σου πολιτικούς, τα περιμένεις όλα. Σε σχέση με 6 χρόνια πριν (αρχαιότητες Βενιζέλου μετρό Θεσσαλονίκης) σας διαβεβαιώ ήταν ακόμη χειρότερα από κάθε άποψη. Όταν έχεις απέναντί σου όμως αρχαιολόγους της Υπηρεσίας, περιμένεις ότι θα υπαρχει μια αξιοπρέπεια.

Η χτεσινή διαδικασία στο ΚΑΣ μετατράπηκε, με ευθύνη των ίδιων των αρχαιολόγων Διευθυντών, σε ένα δικαστήριο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων γιατί “επί δύο χρόνια κάνει μια πλουσιοπάροχη ανασκαφή με τα λεφτά του ελληνικού λαού” (ναι, ειπώθηκε από Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων, και όχι από κάποιον Υπουργό ή κακό δήμαρχο), με πίεση από τα μέλη του ΚΑΣ να αλλάξει η Εφορεία την εισήγησή της και να δεχτεί ότι η τοποθέτηση ραντάρ και εγκαταστάσεων εκατέρωθεν του μείζονος σημασίας μνημείου είναι “ανάδειξη” και “ενδεδειγμένη τεχνική λύση”. Για την ακρίβεια, τα γνωστά: η “μοναδική λύση”. Όλα αυτά για να μην έχουν την ευθύνη τα ίδια τα μέλη του ΚΑΣ. 

Αν μπορούσαν, θα έκαναν δικαστήριο και στο μνημείο που πήγε και μπήκε στη θέση του ραντάρ, αφού δεν μπορούσαν, έκαναν δικαστήριο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων γιατί έκανε τη δουλειά της! Ε ναι, δεν σκέφτηκε να παίρνει τα λεφτά και να τα δίνει στον Φραπε και τον Χασάπη, έκανε ανασκαφή. Και βρέθηκε στο στόχαστρο του ΚΑΣ για αυτό!

Ειπώθηκαν πολλά πράγματα που αποδεικνύουν ότι το ΚΑΣ όχι απλώς δεν έχει πλέον κανένα κύρος, αλλά έχει αυτοκαταργηθεί ως επιστημονικό συμβούλιο. Να βλέπεις τον δήμαρχο και την τοπική κοινωνία με τα νέα μέλη της, κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά που ανιδιοτελώς υπερασπίζονται το μνημείο, να αγωνιούν για το μνημείο πολυ περισσότερο από ότι τα μέλη του ΚΑΣ, που δεν ζήτησαν καν να κάνουν αυτοψία.

Η απόφαση του ΚΑΣ εγκρίνει το μνημείο-σαντουιτς, με μόνο μία ψήφο (της Διευθύντριας Ροδόπης, προς τιμήν της) κατά, πάρθηκε κατά τις 3 το πρωί. Μόνο μία ψήφο κατά! 

Για να μη λέμε πολλά λόγια, οι λόγοι που το μνημείο αυτό απειλείται να χαθεί είναι κυρίως δύο:

-Ο ένας λόγος είναι ότι το αεροδρόμιο Καστελλίου θα έχει πολεμική χρήση. Είναι αεροδρόμιο που φτιάχνεται για τους ΝΑΤΟϊκούς, το ραντάρ δεν θα εξυπηρετεί μόνο το πολιτικό αεροδρόμιο (εξ ου και η κλίμακά του), αλλά και το στρατιωτικό. Εμμέσως πλην σαφώς αυτό έγινε κατανοητό. Το μνημείο πέφτει θύμα των μελλοντικών πολέμων. 

-Ο δεύτερος λόγος είναι το κέρδος. Το αεροδρόμιο αυτό είναι τύποις δημόσιο έργο. Εχει ιδιωτικοποιηθεί πριν καν την κατασκευή του, το χειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, με συμμετοχή του δημοσίου και Ινδών επιχειρηματιών. Η εταιρεία αυτή δεν έψαξε εναλλακτική χωροθέτηση του ραντάρ, παρά μόνο στους χώρους που ήδη είχε απαλλοτριώσει. Οτιδήποτε άλλο θα κόστιζε παραπάνω και δεν έχουν σκοπό να ξοδέψουν. Βεβαίως ούτε το ΥΠΟΜΕ και το ΥΠΠΟ έχουν σκοπό να ξοδέψουν τίποτα για το μνημείο, ό,τι ήταν να ξοδευτεί έχει πάει στις τσέπες των ΟΠΕΚΕΠΕδων.

Η υπόθεση προφανώς και δεν τελειώνει εδώ. Η υπόθεση των μνημείων δεν τελειώνει όσο υπάρχουν αρχαιολόγοι που δεν πατούν τον όρκο τους και πολίτες που αγαπούν τις αρχαιότητες.