Πανστρατιά για την υγεία: Μεγάλο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο!

Νέο μεγάλο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας, με σκοπό να εκφραστεί η πάνδημη οργή και η σφοδρή αγανάκτηση που έχει προκαλέσει οριζόντια στην κοινωνία η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του τόπου μας που απειλούνται με λουκέτο.

Τη μεγάλη κινητοποίηση οργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το Σωματείο Εργαζομένων του Βενιζελείου και στηρίζεται δυναμικά από το ΕΚΗ και από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών.

Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων των δύο νοσοκομείων (ΠΑΓΝΗ, Βενιζελείου), αναδείχτηκε η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα υγείας του τόπου μας με την κατάρρευση του Βενιζελείου της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, και όλων των δομών υγείας.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της συζήτησης οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, συνολικά η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και η μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής που υλοποιείται συστηματικά και μεθοδευμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Μ.Κοκοσαλη

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε ότι είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία σύσσωμη να σηκώσει το ανάστημα της στις 21 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την κατάρρευση του Βενιζελείου και της παιδοψυχιατρικής κλινικής . Είναι σημαντικό στη μεγάλη αυτή κινητοποίηση να συμμετέχει σύσσωμη η κοινωνία, ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζοντας την κινητοποίηση, όπως και ο Εμπορικός κόσμος της πόλης κλείνοντας τα καταστήματα και τα Επιμελητήρια ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κεντρική εξουσία που έχει την πολιτική ευθύνη. Δεν μπορεί να περνούν ως κανονικότητα τα απογευματινά χειρουργεία, η είσοδος των ιδιωτών στα νοσοκομεία και τα «εντέλλεσθε» , τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το ελληνικό κράτος πολεμά την Ελληνίδα μάνα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλλιος Βοργιάς τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει με όλη του τη δύναμη την κινητοποίηση με στάση εργασίας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε ολόκληρη την κοινωνία, για να γίνει μια νέα μεγαλειώδης κινητοποίηση που θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Κυβέρνηση. Μάλιστα ο ίδιος με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 12 Μαΐου, μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνίδα μάνα από την οποία το Ελληνικό κράτος ζητά να κάνει παιδιά και οικογένεια και την ίδια ώρα της αφαιρεί παροχές και την τιμωρεί επειδή γεννά. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δεκάδες παραδείγματα που τον έχουν συγκλονίζει σε ανθρώπινο επίπεδο όπως αυτό που αφορά μια μητέρα η οποία κλαίγοντας ζήτησε τη βοήθεια του διότι αφού γέννησε το τρίτο της παιδί, δεν κατάφερε να πάρει επίδομα τοκετού επειδή δεν είχε συμπληρώσει 200 ένσημα και είχε μόνο 175 καθώς εργαζόταν σε εποχική εργασία. Με τον ίδιο τρόπο όπως είπε κόβεται το επίδομα όταν δεν έχεις 200 ένσημα από τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Πρόκειται για ένα πραγματικό τραγέλαφο διότι ενώ θεωρητικά έχουν ενοποιηθεί τα ασφαλιστικά ταμεία στην πράξη οι παροχές κόβονται αν ο εργαζόμενος αλλάξει ταμείο. «Δυστυχώς το ελληνικό κράτος πολεμά την Ελληνίδα μάνα», κατέληξε ο κ. Βοργιάς.

Η εκπρόσωπος του ΗΡΥΔΑ Μ Αναστασάκη

Δραματική αποδόμηση προνοιακών δομών

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου στο ΠΑΓΝΗ μέλος ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης, μίλησε με γλαφυρό τρόπο για τη δραματική αποδόμηση των προνοιακών ιδρυμάτων στα οποία φιλοξενούνται παιδιά. Όπως είπε τα ιδρύματα έχουν περιέλθει σε μια οδυνηρή κατάσταση χωρίς προσωπικό, χωρίς υπηρεσίες και με τεράστιες αδυναμίες να πληρώσουν υλικά τρόφιμα και προμηθευτές… Όπως είπε είναι χιλιάδες τα άτομα που χρήζουν προνοιακής φροντίδας και δυστυχώς οι υπηρεσίες αποδομούνται. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η περίφημη ανασυγκρότηση του εθνικού συστήματος υγείας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά κενό γράμμα διότι έχουμε πλήρη ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας και των σχέσεων εργασίας.

Πρόσθεσε με νόημα ότι όταν υπάρχει τιμοκατάλογος στις παροχές υγείας δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία. Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως το γνωρίζαμε. Ο πρόεδρος ένωσης εργαζομένων Βενιζελείου Μανόλης Μενεγάκης, τόνισε ότι το υπουργείο υγείας δεν έχει σκύψει στα τεράστια κενά που υπάρχουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δεν φροντίζει να στελεχώσει τα νοσοκομεία. Ειδικά για το Βενιζέλειο τόνισε ότι το γεγονός ότι είναι σε παράλληλη διοίκηση με το ΠΑΓΝΗ έχει παρενέργειες καθώς υπάρχουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα υλικά την καθαριότητα του νοσοκομείου…

Τεράστια αδιέξοδα για εκατοντάδες οικογένειες αυτιστικών παιδιών

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του μέλους της διοίκησης του ΗΡΥΔΑ του Συλλόγου γονέων Ηρακλείου Υποστήριξης Δικαιωμάτων με Αυτισμό Μαρίας Αναστασάκη η οποία περιέγραψε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα αδιέξοδα με τα οποία αναμετριούνται καθημερινά δεκάδες οικογένειες αυτιστικών ατόμων, που βιώνουν μια οδυνηρή αποδόμηση ακόμα και των ελάχιστων παροχών που είχαν.

Η αποδόμηση του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου αλλά και της παιδοψυχιατρικής κλινικής όπως είπε έχει σαν συνέχεια εκατοντάδες παιδιά να μην μπορούν να γράψουν τις θεραπείες τους τις οποίες είναι αφόρητο να αντέξουν οικονομικά οι γονείς τους. Όμως υπάρχουν και άλλα εξόχως ανησυχητικά που διαχέονται σε σχέση με νέες περικοπές στην ειδική αγωγή στα σχολεία. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο οδυνηρή για τους ενήλικες αυτιστικούς για τους οποίους δεν υπάρχουν δημόσιες δομές με αποτέλεσμα οι γονείς τους να είναι σε απόγνωση για το τι θα τους συμβεί όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή.

 

Ο εκπρόσωπος των ιατρικών επισκεπτών Β.Μαματζάκης τόνισε ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο να δίδονται 500 χιλ ευρώ για να πλέει στη Ερυθρά θάλασσα η «Ύδρα» και να στηρίζει την πλευρά του Ισραήλ που χτυπάει τα νοσοκομεία των αμάχων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Γ.Λενακάκης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι ζουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας καθώς όλοι φοβούνται να αρρωστήσουν και σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψει η τοπική κοινωνία το κλείσιμο των νοσοκομείων μας και των Κέντρων Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου των Κοινωνικών Λειτουργών Γ. Σαμπροβαλάκης υπογράμμισε ότι η δημόσια υγεία είναι συλλογική υπόθεση και η σημερινή κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη αναδεικνύει δεκάδες αθέατες πλευρές που ξεκινούν από την έγκαιρη διάγνωση και φτάνουν μέχρι την έλλειψη υποστηρικτικών δομών.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Γονέων Γ.Χατζηγιώργης τόνισε ότι η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημόσια παιδεία που είναι τα δύο κατεξοχήν κρίσιμα αγαθά για τα οποία θα πρέπει να δώσει μάχη ο τόπος μας. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Μαρία Κοκοσάλη σημείωσε ότι ο  πολιτισμός είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία χωρίς τα οποία ο κόσμος δεν μπορεί να απολαύσει καμία ποιότητα ζωής.

Κύμα αντιδράσεων για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Χάρακα

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μ.Καρκαβάτσος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το δρομολογούμενο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Χάρακα, με τη συγκέντρωση υπογραφών. Όπως περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Χάρακα Κατερίνα Σφακιανάκη το Κέντρο Υγείας Χάρακα καλύπτει 52 χωριά και κινδυνεύει κάθε μέρα η 24ωρη λειτουργία του. Οι ελάχιστοι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 9 και 10 εφημερίες, δεν υπάρχει γενικός γιατρός και ο μοναδικός παιδίατρος που υπήρχε παραιτήθηκε καθώς καθημερινά ήταν αναγκασμένος να εξετάζει 70 παιδιά.